Američka kompanija na meti Uprave za bezbednost saobraćaja

Tesla povlači više od 360.000 vozila zbog ažuriranja softvera

AutomobiliLifestyleSvet

17.2.2023 11:47 Autor: Vladimir Jokanović 5

Tesla povlači više od 360.000 vozila zbog ažuriranja softvera Tesla povlači više od 360.000 vozila zbog ažuriranja softvera
Kompanija Tesla najavila je povlačenje stotina hiljada vozila nakon što su američke vlasti saopštile da bi njena tehnologija automatizovane vožnje mogla da poveća rizik... Tesla povlači više od 360.000 vozila zbog ažuriranja softvera

Kompanija Tesla najavila je povlačenje stotina hiljada vozila nakon što su američke vlasti saopštile da bi njena tehnologija automatizovane vožnje mogla da poveća rizik od sudara. Takozvani Beta sistem za potpuno samostalnu vožnju „može doprineti nesigurnom kretanju vozila oko raskrsnica“.

Greške sistema „povećavaju rizik od sudara ako vozač ne interveniše“, saopštila je američka Uprava za bezbednost saobraćaja (NHTSA), prenosi Bloomberg. Posebno rizičan je prolazak raskrsnica na žuto svetlo na semaforima, a opoziv se odnosi na 362.758 vozila, uključujući Model 3, Model X, Model Y i Model S.

Očekuje se da će Tesla rešiti problem putem bežičnog ažuriranja softvera do 15. aprila, saopštila je Uprava za bezbednost saobraćaja. Prvi čovek kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) nije direktno komentarisao odluku Uprave, ali ne u objavi na Twitteru naveo da je izraz opozivanje „pogrešan“, jer se problemi mogu rešiti ažuriranjem softvera.


Tehnologija automatizovane vožnje Teslinih vozil već dugo je pod lupom nadležnih agencija u Vašingtonu. NHTSA istražuje pritužbe na Tesline automobile sa autopilotom za pomoć vozaču koji naglo koči pri velikim brzinama. Kompanija Tesla takođe je optužena da je preuveličala mogućnosti svoje tehnologije.

Stručnjaci za bezbednost saobraćaja ocenjuju da je glavni problem u pogrešnoj terminologiji, koja uključuje pogrešne nazive kao što su „potpuna samostalna vožnja“ i „autopilot“. Na veb stranici kompanije Tesla ističe se da njene autonomne funkcije „zahtevaju aktivan nadzor vozača i ne čine vozilo autonomnim“.

Akcije kompanije Tesla oslabile su za 5,7 odsto u četvrtak nakon obaveštenja o opozivu vozila.

  • Dea

    19.2.2023 #1 Author

    Juce sam gl klip zene koja juri autoputem u Tesli i spavaaa…

    Odgovori

  • Bella

    19.2.2023 #2 Author

    Ne mogu da zamislim Tesla- americka kompanija, a nidje veze jedno sa drugim , nemaju oni bas tu pamet

    Odgovori

  • ZVE84

    19.2.2023 #3 Author

    Povlači jer još ta tehnologija nije sigurna.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.2.2023 #4 Author

    Gresaka ce tek biti,ne samo kod Tesle…

    Odgovori

  • Coka13

    21.2.2023 #5 Author

    A i jesu požurili da imaju prvi sve, bez testiranja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...