Raste konkurencija u industriji električnih vozila

Polovni Tesla automobili brže gube vrednost od drugih

AutomobiliFirme u fokusuLifestyleSvet

27.12.2022 18:56 Autor: Vladimir Jokanović 3

Polovni Tesla automobili brže gube vrednost od drugih Polovni Tesla automobili brže gube vrednost od drugih
Cene polovnih Tesli padaju brže nego kod drugih proizvođača automobila, a simboli statusa čiste energije stoje u prodavnicama duže čekajući kupce nego drugi polovni... Polovni Tesla automobili brže gube vrednost od drugih

Cene polovnih Tesli padaju brže nego kod drugih proizvođača automobila, a simboli statusa čiste energije stoje u prodavnicama duže čekajući kupce nego drugi polovni automobili u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema industrijskim podacima kojima barata Reuters, prosečna cena polovnog automobila Tesla u novembru je bila 55.754 dolara, što je za 17 odsto manje u odnosu na julski maksimum od 67.297 dolara. Tržište polovnih automobila zabeležilo je ukupni pad od četiri odsto, prema podacima kompanije Edmunds.

Novembarski podaci pokazali su da su polovne Tesle stajale na zalihama dilera u proseku 50 dana u poređenju sa 38 dana za sve polovne automobile. Rast cena benzina, kao posledica rata u Ukrajini, povećao je potražnju za Teslom, jednom od električnih automobila sa najvećom autonomijom.

Sada cene goriva popuštaju, a kamatne stope rastu. Raste i proizvodnja Tesle, ali raste i konkurencija električnih vozila, što dovodi do pada cene polovnih automobila Tesla brže od ostalih. Tesla je prošle nedelje udvostručila popust za kupovinu novih automobila u SAD, što je zabrinulo investitore u pogledu potražnje.

Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask (Elon Musk) rekao je da su zbog „radikalnih promena kamatnih stopa“ poskupeli svi automobili, novi i polovni. On je naveo da bi njegova kompanija mogla da snizi cene kako bi održala rast obima, što bi rezultiralo nižim profitom.

Tesla prednjači u gubitku vrednosti polovnih vozila, ali faktori koji su donedavno podizali njihovu cenu očigledno su bili preuveličani. Takođe, analitičari ocenjuju da je Tesla u suštini dugo vremena bio jedini održivi proizvod kada su u pitanju polovna električna vozila.

Skoro trećina polovnih Tesli koja se prodaju bili su modeli iz ove godine za preprodaju, što može da bude znak da su prvobitni kupci nameravali da zarade na transakciji. Do pre nekoliko meseci bilo je uobičajeno da se Tesla vožena nekoliko meseci prodaje po višoj ceni od nove koja se dugo čeka.

  • TATJANA

    28.12.2022 #1 Author

    Sada kad ima konkurencije, razmišlja se o smanjenju cena

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.12.2022 #2 Author

    Sve se menja kada ima konkurencije…

    Odgovori

    • NINICA

      31.1.2023 #3 Author

      Složila bih se, svuda tako funkcioniše

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...