Zahteva se prodaja društvene mreže u roku od devet meseci

TikTok tužio SAD zbog zakona koji bi mogao da zabrani tu platformu

Hi-techSvet

8.5.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

TikTok tužio SAD zbog zakona koji bi mogao da zabrani tu platformu TikTok tužio SAD zbog zakona koji bi mogao da zabrani tu platformu
Društvena platforma TikTok i njena matična kineska firma ByteDance su tužile SAD zbog zakona kojim bi se zabranila ta popularna platforma za kratke video-poruke... TikTok tužio SAD zbog zakona koji bi mogao da zabrani tu platformu

Društvena platforma TikTok i njena matična kineska firma ByteDance su tužile SAD zbog zakona kojim bi se zabranila ta popularna platforma za kratke video-poruke na američkom tržištu ukoliko ne bude prodata drugoj kompaniji.

Tužba koja je podneta u utorak moguće otvara dugotrajnu pravnu bitku o budućnosti TikToka u SAD. TikTok u tužbi kaže da treba da bude zaštićen prema Prvom amandmanu Ustava SAD kojim se garantuje sloboda izražavanja. Oni traže presudu o tome da taj zakon krši Ustav, prenosi Beta.

Popularna društvena mreža kaže da je zakon koji je predsednik SAD Džo Bajden potpisao u okviru većeg paketa pomoći inostranstvu od 95 milijardi dolara, toliko „očigledno neustavan“ da i njegovi sponzori pokušavaju da ga prikažu ne kao zabranu, već kao „regulaciju vlasništva“ nad TikTokom.

„Kongres SAD je preduzeo korak bez presedana o izričitom izdvajanju slučaja TikToka i njegovoj zabrani kao živog online foruma za zaštitu govora i izražavanja kojeg koristi 170 miliona Amerikanaca da bi stvarali, delili i gledali video-snimke preko Interneta“, napisala je kompanija ByteDance u tužbi.

„Prvi put u istoriji Kongres je doneo zakon koji podvrgava jednu jedinu, imenovanu platformu preko koje se govori, trajnoj zabrani na celoj teritoriji zemlje, kojim se zabranjuje svakom Amerikancu da učestvuje u jedinstvenoj online zajednici sa više od milijardu ljudi širom sveta“, piše dalje u tužbi.

Taj zakon zahteva od kompanije ByteDance, matične kompanije TikToka, da proda tu platformu u roku od devet meseci, s mogućim produžetnkom od tri meseca. ByteDance je saopštio da ne planira da proda TikTok.

Foto: Unsplash.com

Ali čak i kad bi htela da ga proda, ta kompanija bi morala da dobije odobrenje Pekinga koji se ranije usprotivio prinudnoj prodaji te platforme i naznačio će se protiviti i sada.

Borba oko TikToka odvija se u vreme kada su američko-kineski odnosi prešli u intenzivno strateško rivalstvo, posebno u oblastima kao što je napredna tehnologija i bezbednost podataka što svaka zemlja vidi kao nephodno za svoju ekonomsku sposobnost i državnu bezbednost.

Američki zakonodavci iz obe stranke, kao i zvaničnici vlade i policije su izrazili zabrinutost da bi kineske vlasti mogle da primoraju BajtDens da im preda podatke američkih korisnika, ili da utiču na javno mnenje manipulišući algoritmom koji video-snimke šalje na naloge korisnika.

Protivnici tog zakona kažu da kineske vlasti ili neke druge zlonamerne strane mogu lako da dobiju informacije o Amerikancima i na druge načine i ukazuju da američka vlada nije objaila dokaze da TikTok podatke američkih korisnika deli s kineskim vlastima, ili da vrši izmene algoritama u prilog Kine.

Oni takođe kažu da bi pokušajima da se zabrani TikTok mogla da se prekrše prava o slobodi govora u SAD.

Stručnjak sa Kolumbija univerziteta Džamel Džafer ocenjuje da bi izazov TikToka mogao da uspe.

„Prvi amandman znači da vlada ne može da ograniči Amerikancima pristup idejama, informacijama ili medijima iz inostranstva bez jako dobrog razloga, a takav razlog ovde ne postoji“, rekao je on u saopštenju.

Tagovi
SAD TUŽBA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...