EIU objavila istraživanje izloženosti mogućim promenama politike

Trampov indeks rizika: Zašto saveznici SAD treba najviše da brinu?

SvetU fokusu

11.7.2024 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Trampov indeks rizika: Zašto saveznici SAD treba najviše da brinu? Trampov indeks rizika: Zašto saveznici SAD treba najviše da brinu?
Američki predsednički izbori u novembru biće ključni geopolitički događaj za globalnu ekonomiju, a analitičari čuvenog časopisa The Economist (EIU) očekuju izuzetno tesnu borbu između... Trampov indeks rizika: Zašto saveznici SAD treba najviše da brinu?

Američki predsednički izbori u novembru biće ključni geopolitički događaj za globalnu ekonomiju, a analitičari čuvenog časopisa The Economist (EIU) očekuju izuzetno tesnu borbu između demokratskog i republikanskog kandidata.

U susret izborima, napravili su „Trampov indeks rizika“ (Trump Risk Index, TRI) kao pokazatelj koji ukazuje na to koliko bi moguće promene politika SAD, a pogotovo u oblasti trgovine, migracija i bezbednosti, mogle da utiču na države širom sveta ukoliko Donald Tramp (Donald Trump) dobije još jedan mandat.

Opšti zaključak analitičara EIU je da su najbliži trgovinski partneri SAD u isto vreme i najizloženiji „Trampovom indeksu rizika“. Meksiko je zato rangiran na prvom mestu među 10 najizloženijih ekonomija, sa indeksom 71,4 – a posebno zbog ogromnog obima trgovine, ali i imigracije. Visoku izloženost „riziku od Trampa“ analitičari EIU prepoznaju i kod Nemačke i Japana, dok je i Kina rangirana na visokom šestom mestu.

Kada je reč o carinama i trgovinskim ograničenjima, analitičari EIU smatraju da će Tramp ispuniti svoje obećanje da uvede opštu carinu na uvoz u SAD.

„Iako je predložio opštu carinsku stopu od 10 odsto, verujemo da bi to na kraju ipak bilo ublaženo, ali i da je verovatno uvođenje dodatnih taksi na uvoz politički ‘osetljive’ robe, poput čelika“, ističu iz EIU.

Iz bezbednosnog ugla, analitičari EIU procenjuju da bi se usložilo odobravanje američke vojne pomoći, kao i da bi Tramp nastojao da „rebalansira“ ključne odnose u oblasti odbrane.

„Trampova administracija bi verovatno pojačala pritisak na saveznike da daju veće finansijske i materijalne doprinose“, smatraju analitičari EIU.

U oblasti kontrole granica i imigracije, u EIU očekuju da bi Trampova administracija povećala izdvajanja za zaštitu zidova na granicama i na druge strategije ‘odvaraćanja’ potencijalnih migranata.

Sa druge strane, zemlje sa malom izloženošću promenama koje se očekuju pod Trampovom administracijom su uglavnom one koje su geografski ili politički udaljenije od SAD, ocenjuju iz EIU.

„Australija je izuzetak i rangirana je kao druga najmanje izložena zemlja u našem indeksu, jer kombinuje udaljene trgovinske odnose sa SAD sa uravnoteženim bezbednosnim vezama. Saudijska Arabija je najmanje izložena ‘Trampovom indeksu’, jer su trgovinske veze sa SAD izgubile na važnosti, pošto su se SAD same po sebi pojavile kao izvoznik energije“, naveli su iz EIU uz poruku da „američki saveznici i partneri imaju najviše razloga da budu zabrinuti“.

  • JANA

    14.7.2024 #1 Author

    Kako je najavio biće teških i ozbiljnih promena ukoliko dodje na vlast

    Odgovori

  • JANA

    14.7.2024 #2 Author

    Priznao je da nije stigao u prošlom mandatu da sprovede u delo, sluti na iskrene namere

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.