TRAMP POTPISAO AKT O UKIDANJU SPECIJALNOG TRETMANA ZA HONG KONG Peking najavljuje odmazdu

SvetVesti

15.7.2020 11:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

TRAMP POTPISAO AKT O  UKIDANJU SPECIJALNOG TRETMANA ZA HONG KONG Peking najavljuje odmazdu TRAMP POTPISAO AKT O  UKIDANJU SPECIJALNOG TRETMANA ZA HONG KONG Peking najavljuje odmazdu
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) potpisao je akt kojim se ukida preferencijalni ekonomski tretman Hong Konga, nakon što je Kina donela novi zakon... TRAMP POTPISAO AKT O  UKIDANJU SPECIJALNOG TRETMANA ZA HONG KONG Peking najavljuje odmazdu

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) potpisao je akt kojim se ukida preferencijalni ekonomski tretman Hong Konga, nakon što je Kina donela novi zakon o tamošnjoj bezbednosti. Hong Kong će od sada biti podjednako tretiran kao i kopnena Kina, rekao je Tramp.

Američki predsednik potpisao je i zakon kojim se predviđaju sankcije za kineske zvaničnike koji su odgovorni za nametanje vlasti Pekinga Hong Kongu, prenosi BBC. Kina je snažno kritikovala ovaj potez i najavila da će uzvratiti protiv-merama.

„Nema posebnih privilegija, nema posebnog ekonomskog tretmana i izvoza osetljivih tehnologija“, rekao je Tramp, koji je u maju najavio da će njegova administracija početi da raskida specijalni status ove nekadašnje britanske teritorije.  

Tramp je takođe rekao novinarima u bašti Bele kuće da je potpisao Zakon o autonomiji u Hong Kongu, koji je jednoglasno usvojen u Kongresu početkom tekućeg meseca. „Ovaj zakon daje mojoj administraciji snažne nove alate za odgovorno ponašanje pojedinaca i entiteta koji su uključeni u gašenje slobode Hong Konga“, naveo je američki predsednik.

Foto: Tanjug/AP

Tramp je odgovarajući na pitanje novinara rekao da nema u planu da razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kao i da „Kinu smatra potpuno odgovornom za prikrivanje korona virusa i njegovo širenje po svetu“.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je najnovije poteze SAD, navodeći da su oni „grubo mešanje“ u njene unutrašnje poslove. U saopštenju Ministarstva se navodi da će Peking uvesti mere odmazde protiv američkih pojedinaca i entiteta kako bi „zaštitio legitimne interese Kine“.

„Pokušaj SAD da opstruira sprovođenje zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hong Kong nikada neće uspeti. Pozivamo američku stranu da ispravi svoje greške, da se uzdrži od primene akta i prestane da se meša u unutrašnje stvari Kine. Kina će odlučno odgovoriti ako SAD nastavi“, navedeno je u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...