Većina radne snage u SAD želi da radi hibridno ili na daljinu

Trećina direktora očekuje povratak radnika u kancelarije

Bolji posaoPoslovanjeSvet

22.7.2024 19:14 Autor: Marko Andrejić 6

Trećina direktora očekuje povratak radnika u kancelarije Trećina direktora očekuje povratak radnika u kancelarije
Pandemija korona virusa primorala je kompanije širom sveta da preispitaju radne aranžmane za svoje zaposlene, pri čemu su mnoge firme – koje to mogu... Trećina direktora očekuje povratak radnika u kancelarije

Pandemija korona virusa primorala je kompanije širom sveta da preispitaju radne aranžmane za svoje zaposlene, pri čemu su mnoge firme – koje to mogu zbog prirode posla – omogućile u potpunosti rad na daljinu ili hibridne radne šeme. Međutim, sada se taj način razmišljanja menja.

Nedavna analiza kompanije KPMG pokazuje da skoro dve trećine anketiranih izvršnih direktora očekuje da će njihovi radnici biti potpuno prisutni na radnom mestu u naredne tri godine, dok su velike kompanije UPS, Boeing, Goldman Sachs i JPMorgan Chase već vratile petodnevnu radnu nedelju u kancelarijama, navodi Wall Street Journal.

Ovo je u suprotnosti sa željama većine radne snage u SAD, gde je 93 procenta ispitanika u anketi Gallupa iz februara 2024. godine izjavilo da želi da radi hibridno ili potpuno na daljinu u budućnosti, dok samo sedam procenata želi da radi potpuno u kancelariji, piše portal Statista.

Iako su Goldman Sachs i JPMorgan Chase zahtevali prisustvo u kancelariji, finansijski sektor je i dalje industrija koja je ponudila najviše oglasa dostupnih za hibridni rad u 2023. godini. Prema podacima projekta WFH Map i povezane studije „Remote Work across Jobs, Companies, and Space“ iz Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja, od svih oglasa za posao u SAD iz industrije finansija i osiguranja čak 25 procenata je nudilo mogućnost rada na daljinu ili hibridnog rada, što je smanjenje od 1,3 procenta u odnosu na 2022. godinu.

Na drugom i trećem mestu su sektor profesionalnih i naučnih usluga, koji uključuje advokate, arhitekte, inženjere i oglašivače, i sektor komunalnih usluga, sa 23 i 21,6 procenata, respektivno.

Poslednji je takođe zabeležio najveći rast među prvih osam industrijskih sektora koji nude hibridne opcije rada u svojim oglasima za posao, povećavši za 7,1 procenta u odnosu na 2022. godinu.

Zanimljivo je da su proizvodnja i veleprodaja takođe ušle na ovu listu sa 13,3 i 12,8 procenata, iako je evidentno da su odgovarajući oglasi za posao verovatno bili za menadžerske i kancelarijske pozicije.

Poredeći druge zemlje engleskog govornog područja analizirane putem WFH Map, Velika Britanija je imala najveći ukupni udeo oglasa za posao koji navode rad na daljinu, sa 15,5 procenata krajem 2023. godine i 16,5 procenata u maju 2024. godine.

Najniži udeo u najnovijem analiziranom mesecu zabeležen je na Novom Zelandu sa 9,2 procenta, dok su SAD imale 9,5 procenata.

Ovaj trend ukazuje na rastuću potražnju za fleksibilnim radnim uslovima među radnicima, dok se poslodavci suočavaju sa izazovom balansiranja između produktivnosti i zadovoljstva zaposlenih.

Srbija ima 162 frilensera na 100.000 stanovnika

Rad preko digitalnih platformi izuzetno je popularan u Srbiji tokom prethodne decenije. Takozvana „gig ekonomija“ predstavlja ekonomiju frilensera, a naša zemlja je prema parametrima Online Labour Index-a (OLI) iz 2018. godine bila među pet država Evrope po ovom vidu poslovanja, i na desetom mestu u celom svetu. Prema podacima iz 2021. godine, Srbija ima oko 162 frilensera na 100.000 stanovnika.

Sa druge strane, Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je početkom godine da “nestandardni radnici, posebno oni koji rade preko digitalnih platformi za strane klijente, često nemaju ugovore o radu, garantovanu zaradu ili pristojne uslove rada, sa ograničenim pristupom zdravstvenom i socijalnom osiguranju, penzijama i mnogim drugim pravima”.

  • SHALIMAR

    22.7.2024 #1 Author

    Mnogi su se navikli na rad od kuce,mada sve vise direktora vraca svoje ljude u kancelarije…

    Odgovori

  • DOBRILA

    23.7.2024 #2 Author

    Pre svega,vecini i odgovara rad od kuce,iz vise razloga, a mislim da je i nekim direktorima isplativije..

    Odgovori

  • KIMCHI

    23.7.2024 #3 Author

    Kako rad od kuce psihicki izdrze

    Odgovori

  • Ivana91

    23.7.2024 #4 Author

    Vise ljudima odgovara rad od kuce realno

    Odgovori

  • Dux011

    23.7.2024 #5 Author

    Sve zavisi od posla, ali zasto ne bi bilo od kuće ako postoji mogucnost i obostrana interakcija.

    Odgovori

  • SUNCICA

    23.7.2024 #6 Author

    Sad su to opet neke nove promene koje moramo prihvatiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.