Pratimo evropski prosek

U Srbiji trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena

PoslovanjePreduzetnikSrbija

30.11.2023 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

U Srbiji trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena U Srbiji trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena
“U Srbiji je trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena, što je i evropski prosek“, kazala je danas direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore... U Srbiji trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena

“U Srbiji je trećina firmi i preduzetničkih radnji u vlasništvu žena, što je i evropski prosek“, kazala je danas direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić.

Ona je na predstavljanju projekta „Žene preduzetnice – snaga ekonomije“ kazala da je i dalje ženama potrebna podrška da bi ih što više bilo u biznisu. U tom cilju je PKS, kako je kazala, pre pet godina formirala Sekciju za žensko preduzetništvo, koja okuplja veliki broj članica, prenosi Beta.

„Cilj nam je da imamo što više uspešnih dama, a kroz sekciju im pomažemo da izađu na strana tržišta, na sajmove. Takođe organizujemo razne edukacije za njih i apsolutno smo posvećeni unapređenju ženskog preuzetništva i njihovom ekonomskom osnaživanju“, rekla je Simanić.

Najavila je da će PKS u saradnji sa UniCredit bankom 13. decembra u Beogradu organizovati međunarodnu konferenciju o ženskom preduzetništvu.

Projekat „Žene preduzetnice – snaga ekonomije“ PKS sprovodi sa Unicredit bankom koja, po rečima direktorka za identitet i komunikacije Svetlanom Bunčić, kontinuirano podržavaju žensko preduzetništvo.

Ona je istakla da je Unikredit banka jedna od retkih kompanija koja može da se pohvali da i muškarci i žene imaju jednake šanse da budu na svim pozicijama.

„U osnovi našeg poslovanja su ravnopravnost, inkluzija, različitost. Na upravljačkim pozicijama imamo 50 odsto žena a razlike u platama muškaraca i žena na sličnim ili istim pozicijama smo sveli na minimum“, kazala je Bunčić.

Članica Sekcije za žensko preduzetništvo PKS Katarina Beljić kazala je da kroz to udruženje omogućeno povezivanje sa drugim preduzetnicima, u cilju lakšeg poslovanja i širenja na tržišta izvan Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...