podrška lokalnoj samoupravi u nišu

Preduzetnicama potreban bolji pristup finansijama za razvoj poslovanja

PreduzetnikSrbija

20.11.2023 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Preduzetnicama potreban bolji pristup finansijama za razvoj poslovanja Preduzetnicama potreban bolji pristup finansijama za razvoj poslovanja
Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u saradnji sa Vladom Švedske, pružiće podršku lokalnojsamoupravi u Nišu, kako bi unapredila poslovno okruženje za razvoj ženskog... Preduzetnicama potreban bolji pristup finansijama za razvoj poslovanja

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), u saradnji sa Vladom Švedske, pružiće podršku lokalnoj
samoupravi u Nišu, kako bi unapredila poslovno okruženje za razvoj ženskog preduzetništva, i to u okviru programa za podsticaj lokalnog ekonomskog razvoja i zapošljavanja, sa posebnim merama za podršku ženama.

Do kraja godine SKGO će, kako su saopštili, organizovati obuke za preduzetnice iz Niša i one koje to žele da postanu, kao i za zaposlene u gradskoj upravi, regionalnoj razvojnoj agenciji i nevladinom sektoru na temu pisanja biznis planova, finansijskog menadžmenta i digitalne transformacije.

U jedinicama lokalne samouprave u Nišu dosad su realizovane obuke za zaposlene o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena.

SKGO je takođe sproveo istraživanje o stanju ženskog preduzetništva među skoro 100 privrednica u Nišu, koje je pokazalo da su najčešći izazovi sa kojima se suočavaju preduzetnice nedovoljan pristup izvorima finansiranja i komplikovane procedure za korišćenje finansijskih podsticaja.

Jelena Mihajlović Tanasijević, šefica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj SKGO, istakla je važnost
postavljanja konkretnih ciljeva za dalji razvoj ženskog preduzetništva u Nišu.

„Ključne smernice uključuju povećanje finansijskih sredstava iz lokalnog budžeta, veće angažovanje žena u procesu donošenja lokalnih odluka, i podsticanje inovacija. Osim toga, da bismo osnažili žene da se upuste u izazov osnivanja i vođenja sopstvenog biznisa, neophodno je i poboljšanje usluga brige o deci, promovisanje ravnomerne podele obaveza u porodici i jednakosti zarada„, izjavila je Jelena Mihajlović Tanasijević.

Izvor: SKGO

Rezultati istraživanja obavljenog među preduzetnicama u Nišu jasno pokazuju potrebu za promenama, ističu iz SKGO.

Najpre je, kako kažu, potrebno osigurati bolji pristup izvorima finansiranja, jer preduzetnice često moraju koristiti lični kapital za pokretanje i razvoj svojih poslova.

Takođe, te žene nedovoljno koriste lokalne finansijske podsticaje, uglavnom zbog kompleksnih administrativnih procedura i nedovoljne informisanosti. Za proizvode i usluge preduzetnica potreban je bolji pristup regionalnim tržištima, što zahteva dodatnu podršku u oblastima kao što su analiza tržišta, pronalaženje kupaca, ali i saradnja sa poslovnom zajednicom.

„Pored finansijske podrške, edukacija je ključna za uspeh. Pristup obukama iz oblasti kao što su
menadžment, marketing i finansije omogućiće preduzetnicama da razviju veštine i znanja potrebna za
vođenje i rast njihovih biznisa“, zaključili su iz SKGO.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...