rodni stereotipi i dalje postoje

Žene u EU i dalje manje zarađuju od muškaraca, jaz se ne smanjuje

EUVesti

15.11.2023 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Žene u EU i dalje manje zarađuju od muškaraca, jaz se ne smanjuje Žene u EU i dalje manje zarađuju od muškaraca, jaz se ne smanjuje
Žene u Evropskoj uniji i dalje zarađuju manje od muškaraca – prosečni rodni jaz u platama u EU kao i 2022. godine iznosi 13... Žene u EU i dalje manje zarađuju od muškaraca, jaz se ne smanjuje

Žene u Evropskoj uniji i dalje zarađuju manje od muškaraca – prosečni rodni jaz u platama u EU kao i 2022. godine iznosi 13 odsto, što znači da na svaki evro koji zarade muškarci, žene zarade svega 87 evrocenti.

Tako i ove godine Evropski dan jednakih zarada pada na 15. novembar, što znači da žene od tog simboličnog datuma do kraja godine „rade besplatno“ u poređenju sa muškim kolegama, prenosi Beta.

Taj dan treba da bude podsetnik da se nastavi sa naporima da se taj rodni jaz zatvori, saopštila je Evropska komisija.

Uoči „Dana jednakih plata“, potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnot Vera Jurova i komesarka za ravnopravnost Helena Dali podsetile su da je jednaka plata za jednak posao jedan od temeljnih principa na kojima počiva EU.

To načelo je definisano pre gotovo 70 godina, ali i dalje nije realizovano, što samo upozorava da rodni stereotipi i dalje postoje i utiču na život žena u svim oblastima života, rekle su dve članice Evropske komisije.

Jurova i Dali su naglasile da „nijedna kompanije ne sme žene da plaća slabije ako njihove sposobnosti, napori koje ulažu, odgovornost i uslovi rada odgovaraju onima muških kolega“.

Ipak, Evropska komisija preduzela je i konkretne, značajne mere da se takva situacija promeni, među koje spada i direktiva o radnom veku i o zastupljenosti žena u rukovodećim telima preduzeća, kao i direktiva o transparensnosti plata, koja omogućava da svako ko se oseća diskriminisano u visini plate može da se obrati sudu.

Komisija je navela da rodna ravnopravnost ostaje jedan on njenih prioriteta. Pokrenula je i kampanju koja će ukazati na rodne stereotipe prilikom izbora životnog zanimanja, brizi o porodici ili u procesu odlučivanja.

U EU se kao pozitivan primer ističe Luksemburg, koji je, kako su preneli mediji, jaz uspeo da svede na na 0,2 odsto.

Neravnopravnost u platama često je prisutnija u razvijenijim evropskim privredama nego u privredno slabije razvijenim državama, jer u tim tehnološki naprednijim društvima veći je broj zaposlenih u IT sektoru, inženjeringu ili finansijskim delatnostima, što su dobro plaćeni poslovi na kojima tradicionalno dominiraju muškarci.

 • DASHA

  15.11.2023 #1 Author

  To je zaista sramno.

  Odgovori

 • Jj992

  15.11.2023 #2 Author

  Nije u redu

  Odgovori

 • SABRINA

  16.11.2023 #3 Author

  Nikada mi neće biti jasno ko na osnovu čega su žene za iste poslove manje plaćene od muškaraca.

  Odgovori

 • ZELJKA

  16.11.2023 #4 Author

  Stvarno strašno.

  Odgovori

 • Marijana

  17.11.2023 #5 Author

  Sramota, 21. Vek…

  Odgovori

 • MARIJAMACA

  26.11.2023 #6 Author

  Ako vam zene kolektivno daju otkaz,ugasili ste ga svi.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *