vremenski uslovi smanjili prinose u protekle tri godine

Turski proizvođači brašna ostvarili rekordan izvoz u 2023.

SvetU fokusu

8.2.2024 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Turski proizvođači brašna ostvarili rekordan izvoz u 2023. Turski proizvođači brašna ostvarili rekordan izvoz u 2023.
Izvoz brašna iz Turske prošle godine dostigao je istorijski maksimum od 3,66 miliona tona, saopšteno je u četvrtak iz Međunarodnog udruženja operativnih mlinara (IAOM)... Turski proizvođači brašna ostvarili rekordan izvoz u 2023.

Izvoz brašna iz Turske prošle godine dostigao je istorijski maksimum od 3,66 miliona tona, saopšteno je u četvrtak iz Međunarodnog udruženja operativnih mlinara (IAOM) Evroazija.

Turska je vodeća zemlja u izvozu brašna širom sveta od 2015. godine, rekao je Eren Gunhan Ulusoj prvi čovek IAOM-a, i dodao da se očekuje da zemlja izveze više od 3,5 miliona tona brašna 2024. godine, prenosi Anadolu Agency.

Uprkos nedavnim problemima sa transportom u Crvenom moru, turski sektor brašna je povećao izvoz za 22 odsto na 344.000 tona. Zarada Turske od izvoza brašna prošle godine iznosila je 1,5 milijardi dolara.

Ulusoj je rekao da je u Turskoj došlo do pada proizvodnje žitarica u poslednje tri godine zbog vremenskih uslova.

Prošle godine je u ovom periodu zabeležen pad i do 60 odsto, ali je ova sezona bolja, rekao je on.

Turska je dostigla 22 miliona tona u proizvodnji pšenice u 2023. godini, a sektor ove godine očekuje proizvodnju od 24 do 25 miliona tona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...