Za godinu dana zabeležen pad vrednosti od 1,7 milijardi

U Švajcarskoj „zamrznuta“ ruska imovina vredna 5,8 milijardi franaka

Svet

24.4.2024 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Švajcarskoj „zamrznuta“ ruska imovina vredna 5,8 milijardi franaka U Švajcarskoj „zamrznuta“ ruska imovina vredna 5,8 milijardi franaka
Vrednost zamrznutih finansijskih sredstava u vezi sa sankcijama Rusiji iznosila je 5,8 milijardi švajcarskih franaka (CHF) na dan 31. decembra 2023. godine, saopštio je... U Švajcarskoj „zamrznuta“ ruska imovina vredna 5,8 milijardi franaka

Vrednost zamrznutih finansijskih sredstava u vezi sa sankcijama Rusiji iznosila je 5,8 milijardi švajcarskih franaka (CHF) na dan 31. decembra 2023. godine, saopštio je Švajcarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO).

To je, kako su istakli, 1,7 milijardi CHF manje od iznosa prijavljenog za decembar 2022. godine.

Smanjenje je posledica gubitaka od vrednovanja hartija od vrednosti, pojasnili su iz SECO u saopštenju. Dodali su i da je sada blokirano 17 nekretnina u sedam kantona.

SECO je objavio da je u izveštajnom periodu zamrznuli dodatnih 580 miliona CHF finansijske imovine, nakon sopstvenih istraga i detaljnih objašnjenja banaka.

Takođe su blokirali još dve nekretnine u Švajcarskoj, što znači da je trenutno „zamrznuto“ ukupno 17 nekretnina. Blokirana je i druga imovina poput sportskih i luksuznih vozila, umetničkih dela, nameštaja i muzičkih instrumenata koje drže sankcionisana fizička i pravna lica u Švajcarskoj.

Skrenulii su i pažnju da se znos zamrznutih sredstava razlikuje od rezervi i sredstava Centralne banke Ruske Federacije u Švajcarskoj, u vrednosti od oko 7,24 milijarde CHF po tekućem kursu.

„Od 25. marta 2022. godine rezerve i imovina ruske centralne banke su imobilisane, odnosno zabranjene su sve transakcije u vezi sa njihovim upravljanjem“, podseća SECO uz napomenu da se o tim rezervama i sredstvima izveštava kvartalno.

  • LENA

    24.4.2024 #1 Author

    Interesantno je pratiti kako sankcije utiču na rusku imovinu u Švajcarskoj, s obzirom na smanjenje vrednosti zamrznutih finansijskih sredstava u protekloj godini.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...