Hiljade zemljotresa pogodilo ostvro na severnom Atlantiku

Vanredno stanje na Islandu zbog očekivane erupcije vulkana

Svet

13.11.2023 12:57 Autor: Vladimir Jokanović 2

Vanredno stanje na Islandu zbog očekivane erupcije vulkana Vanredno stanje na Islandu zbog očekivane erupcije vulkana
Vlada na Islandu proglasila je vanredno stanje u očekivanju erupcije vulkana u blizini Rejkjavika. Grad Grindavik evakuisan je u subotu nakon što je pomeranje... Vanredno stanje na Islandu zbog očekivane erupcije vulkana

Vlada na Islandu proglasila je vanredno stanje u očekivanju erupcije vulkana u blizini Rejkjavika. Grad Grindavik evakuisan je u subotu nakon što je pomeranje magme ispod Zemljine kore izazvalo hiljade zemljotresa, za koje se veruje da su preteča erupcije.

Stručnjaci očekuju da je erupcija vulkana pitanje dana ili čak sata, a islandska uprava za civilnu zaštitu i vanredne situacije saopštila je da je zabrinuta za sve kuće i infrastrukturu u području Grindavika, prenosi AFP.

Prema navodima seizmologa, erupcija se očekuje u najkraćem roku, a najverovatniji scenario bio bi otvaranje pukotine u zemlji u blizini Grindavika. Pukotina u zemlji već postoji i duga je 15 kilometara i erupcija se može dogoditi bilo gde na njoj.

Seizmolozi ne isključuju mogućnost erupcije na dnu okeana, koja bi verovatno izazvala veliki oblak pepela. Island ima 33 aktivna vulkana i puno iskustva sa erupcijama, ali su stručnjaci iznenađeni količinom lave i brzinom kojom se ovog puta akumulirala ispod površine Zemljine kore.

Grindavik se nalazi na oko 40 kilometara od Rejkjavika, u blizini geotermalne elektrane, glavnog snabdevanča strujom i vodom za oko 30.000 stanovnika Islanda. U blizini grada je rezervoar slatke vode, kao i geotermalno lečilište, koje je popularna turistička destinacija.

Velika erupcija u aprilu 2010. godine na islandskom vulkanu Ejafjalaokul na jugu ostvra, izazvala je otkazivanje oko 100.000 avionskih letova sa više od 10 miliona putnika, zbog gustog pepela koji se podigao kilometrima visoko u atmosferu.

  • Sindi

    14.11.2023 #1 Author

    Veličanstvena planeta divlja ❤️‍🔥

    Odgovori

  • colorida_cielo

    20.11.2023 #2 Author

    Do pre dve nedelje bila najsigurnija zemlja za život…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...