Odlažu se planovi za ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Veliki pad tražnje za električnim vozilima u Nemačkoj utiče na celu evropsku auto-industriju

Svet

29.8.2024 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Veliki pad tražnje za električnim vozilima u Nemačkoj utiče na celu evropsku auto-industriju Veliki pad tražnje za električnim vozilima u Nemačkoj utiče na celu evropsku auto-industriju
Prodaja automobila u Evropi u julu je stabilna, ali potražnja za električnim vozilima dodatno je oslabila u Nemačkoj, najvećem tržištu na kontinentu. Registracije novih... Veliki pad tražnje za električnim vozilima u Nemačkoj utiče na celu evropsku auto-industriju

Prodaja automobila u Evropi u julu je stabilna, ali potražnja za električnim vozilima dodatno je oslabila u Nemačkoj, najvećem tržištu na kontinentu.

Registracije novih automobila porasle su za samo 0,4 odsto u odnosu na pre godinu dana, na 1,03 miliona jedinica prošlog meseca, saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila. Dok je prodaja električnih automobila na baterije (EV) porasla u pojedinim zemljama, uključujući Francusku i Veliku Britaniju, ti dobici nisu bili dovoljni da nadoknade pad od čak 37 odsto u Nemačkoj.

Prodaja EV opada mesecima u Evropi, delom zbog toga što su vlade smanjile finansijske podsticaje za njihovu kupovinu, piše Bloomberg. Nemačka je sredinom decembra iznenada ukinula subvencije za električna vozila, a uporni ekonomski pad u zemlji uticao je na ukupnu potrošnju, a samim tim i na odvajanja za kupovinu vozila.

Pad potražnje dovodi do toga da proizvođači automobila smanjuju i usporavaju planove za ukidanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Volkswagen traži dublje smanjenje troškova osim potencijalnog zatvaranja fabrike električnih vozila marke Audi u blizini Brisela. Izvršni direktor Stellantisa, drugog po veličini proizvođača u regionu, obavestio je o lošijim rezultatima brendova kompanije nakon što se neto dobit skoro prepolovila u prvih šest meseci ove godine.

Mercedes-Benz grupacija je takođe smanjila svoju prognozu marže za ovu godinu i podržala srednjoročne ciljeve za prodaju električnih vozila, rekavši da će prelazak sa automobila na unutrašnje sagorevanje potrajati duže nego što se očekivalo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.