Razlog nedostatak porudžbina

Vijetnamski proizvođač obuće za Nike, Adidas i Reebok ponovo otpušta radnike

BiznisSvet

23.8.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vijetnamski proizvođač obuće za Nike, Adidas i Reebok ponovo otpušta radnike Vijetnamski proizvođač obuće za Nike, Adidas i Reebok ponovo otpušta radnike
Jedan od najvećih vijetnamskih proizvođača obuće za brendove kao što su Nike, Adidas i Reebok otpustiće radnike po treći put ove godine, objavili su... Vijetnamski proizvođač obuće za Nike, Adidas i Reebok ponovo otpušta radnike

Jedan od najvećih vijetnamskih proizvođača obuće za brendove kao što su Nike, Adidas i Reebok otpustiće radnike po treći put ove godine, objavili su državni mediji, navodeći kao razlog nedostatak porudžbina.

Ova zemlja jugoistočne Azije je među najvećim svetskim izvoznicima odeće, obuće i nameštaja, ali njen ekonomski rast je bio spor u prvoj polovini godine, jer je pad potražnje pogodio izvoz.

Firma Pou Yuen, deo Pou Chen grupe sa sedištem u Tajvanu, otpustiće oko 1.200 radnika sa stalnim ugovorima od kraja avgusta, saopštio je VnExpress, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

„Iz firme Pou Yuen rečeno je da je do zatvaranja radnih mesta došlo zbog pada potražnje. Svega nekoliko klijenata je napravilo porudžbine“, navodi VnExress.

Firma je među najvećim poslodavcima u Ho Ši Minu, komercijalnoj prestonici Vijetnama, sa oko 40.000 radnika.

Ovo je treći put ove godine da kompanija otpušta radnike. U maju je bilo najavljeno da će skoro 6.000 radnika sa stalnim ugovorima biti otpušteno, nakon što je otpušteno skoro 3.000 stalno zaposlenih u februaru. Prošle godine je Pou Yuen poslao 20.000 svojih radnika na plaćeno odsustvo.

Više od 217.000 radnika izgubilo je posao u Vijetnamu tokom drugog kvartala 2023. godine, prema podacima Državnog zavoda za opštu statistiku. Uglavnom su radili na proizvodnji tekstila, obuće i elektronike.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...