Turističko putovanje u bestežinsko stanje

Virgin Galactic prevezao u svemir troje putnika sa plaćenim povratnim kartama

Hi-techLifestyleSvet

11.8.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Virgin Galactic prevezao u svemir troje putnika sa plaćenim povratnim kartama Virgin Galactic prevezao u svemir troje putnika sa plaćenim povratnim kartama
Kompanija Virgin Galactic britanskog milijardera Ričarda Brensona (Richard Branson) uspešno je izvela turističko putovanje u svemir koje se dugo čekalo. Svemirski brod koji je... Virgin Galactic prevezao u svemir troje putnika sa plaćenim povratnim kartama

Kompanija Virgin Galactic britanskog milijardera Ričarda Brensona (Richard Branson) uspešno je izvela turističko putovanje u svemir koje se dugo čekalo. Svemirski brod koji je lansiran iz pustinje u Novom Meksiku odveo je troje putnika do granice svemira i natrag. Bilo je to sedmo putovanje Virgin Galactica u svemir od 2018. godine.

Virgin Galactic poslao je u junu pripadnike italijanske vojske i naučnike na granicu svemira, a ovog puta tamo su odleteli i prvi turisti koji su platili karte, prenosi Seebiz. Među putnicima je bio bivši britanski olimpijac Džon Gudvin (Jon Goodwin) koji ima 80 godina. On je pre 18 godina kupio kartu za 200.000 dolara, dok je njena cena sada 450.000 dolara.

Pored njega u letelici na putu za svemir bile su dobitnice lutrije, majka i ćerka. Njih troje su raketom stigli do visine od oko 85 kilometara, gde su mogli da otkopčaju pojas i osete bestežinsko stanje dok posmatraju Zemlju. Virgin Galactic se tako pridružio privatnim kompanijama koje organizuju turističke letove u svemir. To su SpaceX Ilona Maska (Elon Musk) i Blue Origin Džefa Bezosa (Jeff Bezos).

Virgin Galactic prodao je 800 karata za buduće letove, za koje kompanija očekuje da će biti organizovani jednom mesečno. Sve tri kompanije izvode lansiranja sa teritorije SAD.

  • Vale

    13.8.2023 #1 Author

    Bas lepa vast. Nadam se da ce biti sto vise turista. Nego ta povratna karta ako se slucajno izgubi, sta se onda desava

    Odgovori

  • AJA

    17.8.2023 #2 Author

    Sjajna vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...