Nakon sporova u SAD tužbe i u Britaniji

Visa i Mastercard završili na sudu zbog visokih taksi

SvetU fokusu

11.6.2024 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Visa i Mastercard završili na sudu zbog visokih taksi Visa i Mastercard završili na sudu zbog visokih taksi
Američke kompanije za kreditne kartice Visa i Mastercard suočavaju se sa grupnom tužbom trgovaca u Britaniji zbog naknada za obradu plaćanja nakon oštrije regulatorne... Visa i Mastercard završili na sudu zbog visokih taksi

Američke kompanije za kreditne kartice Visa i Mastercard suočavaju se sa grupnom tužbom trgovaca u Britaniji zbog naknada za obradu plaćanja nakon oštrije regulatorne kontrole i sporova u SAD.

Visa i Mastercard dugo su dominirale tržištem platnih kartica, što je privuklo pažnju britanskih poslanika i pokrenulo talas zahteva za strožim regulatornim nadzorom, piše Seebiz.

Britanski regulator platnih sistema (PSR) zaključio je u preliminarnom izveštaju, objavljenom nedavno, da su Visa i Mastercard značajno podigle naknade za kartična plaćanja, a malo je dokaza da su značajno poboljšale kvalitet usluge. Povećane naknade koštale su britanske kompanije više od 250 miliona funti, prema procenama u preliminarnom izveštaju PSR-a od 158 stranica.

„PSR je otkrio da su u proteklih pet godina, nakon što su uračunale promene u obimu, Mastercard i Visa proširile svoju mrežu i povećale naknade za više od 30 procenata u realnom iznosu, sa malo dokaza o odgovarajućem poboljšanju kvaliteta usluge“, rečeno je u saopštenju regulatora.

Stotine trgovaca su od tada podnele tužbe londonskom sudu za konkurenciju protiv korporacija Visa i Mastercard.

Godine 2022. pridružili su im se komercijalni i međuregionalni Card Claims, stručni pravni tim iz advokatske firme Harcus Parker, koji je tražio kompenzaciju u ime grupe trgovaca.

Sud je prvobitno odbio da sasluša slučaj prema britanskom zakonu koji reguliše grupne tužbe, slično onom u SAD. Oni su prošlog petka nagovestili da bi mogli prihvatiti, a odluka bi uticala i na druge tužioce.

Krajem marta, dva kartičarska giganta pristala su na nešto niže naknade za plaćanja američkim kreditnim i debitnim karticama u narednim godinama kao deo nagodbe koja bi trgovcima trebalo da uštedi oko 30 milijardi dolara. Takođe, ukinuće odredbe koje sprečavaju trgovce da usmeravaju kupce na jeftinije načine plaćanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.