apel evropskoj komisiji za nastavak pregovora o tarifama za e-vozila

Volkswagen i BMW upozorili na mogućnost trgovinskog rata između EU i Kine zbog carina

AutomobiliEUSvet

5.10.2024 13:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Volkswagen i BMW upozorili na mogućnost trgovinskog rata između EU i Kine zbog carina Volkswagen i BMW upozorili na mogućnost trgovinskog rata između EU i Kine zbog carina
Nemački proizvođači automobila, nakon glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali su na pregovore kako bi... Volkswagen i BMW upozorili na mogućnost trgovinskog rata između EU i Kine zbog carina

Nemački proizvođači automobila, nakon glasanja u Evropskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali su na pregovore kako bi se izbegao trgovinski rat.

Volkswagen je apelovao na Evropsku komisiju i kinesku vladu da „konstruktivno nastave pregovore u potrazi za političkim rešenjem”, prenosi SEEbiz.

„Sprečavanje zaštitnih tarifa i izbegavanje trgovinskih sukoba moraju biti zajednički cilj“, navodi se u saopštenju grupe. Istovremeno, rešenje mora da se nađe na stolu pre kraja meseca i stupanja na snagu evropske mere.

„Planirane tarife su pogrešan pristup“ i takav potez „neće poboljšati konkurentnost evropske automobilske industrije“, upozorili su iz Volkswagen-a.

BMW je ukazao i na negativne posledice carina.

„Današnje glasanje je fatalan signal za evropsku automobilsku industriju“, rekao je direktor kompanije Oliver Zipse, i dodao da je sada je neophodno da Evropska komisija i Kina brzo pronađu rešenje i spreče trgovinski rat koji će na kraju svima doneti gubitke“.

Nešto ranije većina članica Evropske unije glasala je za uvođenje kaznenih tarifa na električne automobile iz Kine, u iznosu do 35,3 odsto, preneo je dpa pozivajući se na izvore. Nemačka je bila protiv toga.

Kina je važno tržište za nemačke proizvođače i mogući tarifni rat će dodatno produbiti njihove probleme.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.