Ruska valuta na najnižem nivou od marta prošle godine

Vrednost dolara premašila 100 rubalja

BankeSvet

14.8.2023 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 3

Vrednost dolara premašila 100 rubalja Vrednost dolara premašila 100 rubalja
Kurs dolara premašio je u ponedeljak 100 rubalja, a imajući u vidu stopu pada vrednosti rublje, to je bilo pitanje vremena. Američka valuta poskupela... Vrednost dolara premašila 100 rubalja

Kurs dolara premašio je u ponedeljak 100 rubalja, a imajući u vidu stopu pada vrednosti rublje, to je bilo pitanje vremena. Američka valuta poskupela je u odnosu na rusku za više od 40 odsto od početka godine, a u avgustu za više od 10 odsto.

Pasivan odnos finansijskih vlasti ostavlja prostor špekulantima da igraju protiv ruske valute, ali učesnici na tržištu ne isključuju da će verbalno intervenisati ruska centralna banka, nakon prevazilaženja psihološki važne granice, prenosi Komersant. List navodi da se tržište neizbežno približavalo ovom trenutku od početka godine.

Kurs dolara premašio je 101 rublju tokom prvog sata jutarnje sesije u ponedeljak, što je najviše od 23. marta 2022. godine. Američka valuta porasla je od početka godine za oko 30 rubalja. Prema rečima Maksima Oreškina, pomoćnika predsednika Rusije i bivšeg ministra ekonomije, glavni razlog za slabljenje rublje je meka monetarna politika Banke Rusije.

Oreškin ističe da je „sadašnji kurs značajno odstupio od fundamentalnih nivoa“, kao i da slaba rublja komplikuje restruktuiranje privrede i negativno utiče na realne prihode stanovništva.

Banka Rusije veoma mirno je reagovala na slabljenje rublje prema vodećim valutama i objasnila da je to posledica smanjenja izvoza. Analitičari navode da trenutna ponuda deviza iz izvoza nije dovoljna da se zadovolji potražnja deviza za uvozne kupovine i za odliv kapitala zbog geopolitičkih, budžetskih i inflatornih rizika.

Banka Rusije saopštila je da ne vidi rizike po finansijsku stabilnost zbog situacije sa slabljenjem ruske rublje. Rusku valutu mogle bi da podrže visoke cene energenata, ocenjuju stručnjaci. Nafta Brent od početka meseca drži se oko cene 85 dolara za barel, dok je ruska nafta Ural premašila cenu od 60 dolara za barel.

Zaostajanje između visokih cena nafte i ponude deviza od izvoznih prihoda ruskog deviznog tržišta traje dva do tri meseca, a pozitivan uticaj poskupljenja nafte na rublju trebalo bi da se oseti u septembru i oktobru.

  • ELLA

    14.8.2023 #1 Author

    Teske godine za obican narod dok se velike sile igraju rata I zaradjuju

    Odgovori

  • LJUBOMIR

    15.8.2023 #2 Author

    Polako sve više jača

    Odgovori

  • tamara71

    15.8.2023 #3 Author

    Videcemo sta ce biti sa dolarom kada BRICS izbaci svoju valutu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...