Ruska valuta u padu

Rublja na nivou iz aprila prošle godine

BankeNovacSvet

14.6.2023 11:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rublja na nivou iz aprila prošle godine Rublja na nivou iz aprila prošle godine
Realni efektivni kurs rublje u periodu od januara do maja tekuće godine oslabio je za 18 odsto. Istovremeno, realni efektivni kurs rublje u maju... Rublja na nivou iz aprila prošle godine

Realni efektivni kurs rublje u periodu od januara do maja tekuće godine oslabio je za 18 odsto. Istovremeno, realni efektivni kurs rublje u maju porastao je za 3,1 odsto u odnosu na april, navedeno je u redovnom izveštaju ruske Centralne banke.

Realni efektivni kurs uključuje vrednost rublje prema valutama glavnih trgovinskih partnera, uzimajući u obzir inflaciju. Kurs se utvrđuje kako bi se kroz prosečnu vrednost valuta trgovinskih partnera otkrila dinamika deviznih kurseva, dok nominalni kurs ne uzima u obzir inflaciju, prenosi Komersant.

Kada je reč o odnosu prema dolaru, rublja je u maju ojačala za 2,3 odsto u odnosu na april, dok je njena vrednost prema evru u istom periodu pala za 2,9 odsto, prenosi Komersant. Od početka godine realni efektivni kurs rublje pao je za 17,5 odsto prema dolaru i 19,5 odsto prema evru.


Kurs dolara na Moskovskoj berzi premašio je u utorak 84 rublje, prvi put od aprila 2022. godine. Na kraju trgovanja bio je 83,64 rublje. Kurs evra na kraju trgovačkog dana iznosio je 90,38 rubalja.

U izveštaju Banke Rusije objavljena je i statistika o trgovanju na deviznom tržištu i trgovinskim tokovima za april i maj. Glavne promene su zabeležene u učešću kineskog juana u izvozu i uvozu. Mesečni izvoz u juanima porastao je sa 23 na 31 odsto, dok je plaćanje u juanima pri uvozu robe poraslo sa 18 na 27 procenata.

U maju je učešće juana na deviznom tržištu poraslo sa 36,1 na 39,2 odsto, dok je udeo „toksičnih“ valuta smanjen sa 62,3 na 59,4 odsto, saopštila je ruska centralna banka, prenosi Investing.

 • colorida_cielo

  28.6.2023 #1 Author

  Rublja uspeva da održi normalan kurs bez obzira na sankcije koje trpi Rusija. Rusija verovatno ima najsigurnije pokriće za svoju valutu kao i sve veća trgovina sa Azijskim državama.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.