mask povukao svoju kancelariju i oštro reagovao na presudu

Vrhovni sud u Brazilu naložio suspenziju mreže X

Hi-techLifestyleSvet

31.8.2024 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Vrhovni sud u Brazilu naložio suspenziju mreže X Vrhovni sud u Brazilu naložio suspenziju mreže X
Brazilski telekomunikacioni regulator saopštio je u petak  da će suspendovati pristup društvenoj mreži X vlasnika Elona Maska (Ilon Musk) u zemlji, kako bi izvršio nalog... Vrhovni sud u Brazilu naložio suspenziju mreže X

Brazilski telekomunikacioni regulator saopštio je u petak  da će suspendovati pristup društvenoj mreži X vlasnika Elona Maska (Ilon Musk) u zemlji, kako bi izvršio nalog sudije koji je bio u višemesečnoj svađi sa milijarderom.

Popularna platforma društvenih medija propustila je u četvrtak uveče sudski rok za imenovanje pravnog zastupnika u Brazilu, što je izazvalo suspenziju, prenosi Reuters.

Mask je tvrdio da je sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes pokušavao da sprovede neopravdanu cenzuru, dok je sudija insistirao da su društvenim medijima potrebni propisi o govoru mržnje.

„Oni gase izvor istine broj 1 u Brazilu“, rekao je Musk u objavi na svojoj mreži X u petak.

Presuda sudije mogla bi da dovede do toga da X izgubi jedno od svojih najvećih i najpoželjnijih tržišta, u vreme kada se Mask muči sa prihodima od reklama za platformu.

X je ostao dostupan u Brazilu kasno u petak, iako su neki Brazilci objavili na drugim platformama da je njihov pristup ovoj društvenoj mreži već blokiran.

U svojoj presudi, Moraes je naredio da se X, nekadašnji Twitter, suspenduje u Brazilu dok ne ispoštuje sve sudske naloge, uključujući plaćanje više od tri miliona dolara kazni, kao i određivanje lokalnog predstavnika za ovu mrežu, prema brazilskom zakonu

Mask je ovu odluku proglasio cenzurom, i odgovorio zatvaranjem kancelarija kompanije u Brazilu, ali je osigurao da je platforma i dalje dostupna u zemlji. Rekao je da će Starlink nastaviti da besplatno služi Brazilcima, uključujući vojsku, „dok se ovo pitanje ne reši“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.