Da li je na pomolu kreiranje novog giganta industrije zabave?

Warner i Paramount razmišljaju o spajanju

InvesticijeSvet

21.12.2023 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Warner i Paramount razmišljaju o spajanju Warner i Paramount razmišljaju o spajanju
Izvršni direktor kompanije Warner Bros. Discovery Dejvid Zaslav (David Zaslav) sastao se sa izvršnim direktorom Paramount Globala Bobom Bakišom (Bob Bakish), i razgovarali su... Warner i Paramount razmišljaju o spajanju

Izvršni direktor kompanije Warner Bros. Discovery Dejvid Zaslav (David Zaslav) sastao se sa izvršnim direktorom Paramount Globala Bobom Bakišom (Bob Bakish), i razgovarali su o potencijalnom spajanju dve kompanije, izjavila su za CNN dva insajdera.

Potencijalno spajanje stvorilo bi mega-kompaniju u industriji zabave i vesti, koja bi obuhvatala filmske studije Warner Bros. i Paramount, ali i televizijske kanale CBS, CNN i mnoštvo kablovskih kanala.  

Diskusija je održana u globalnom sedištu Paramounta na Tajms skveru u Njujorku. Portparoli dve kompanije su odbili da komentarišu ova saznanja.

Ipak, Warner Bros. Discovery za sada ne može da uđe u transakciju sa Paramountom, ili bilo kojim drugim entitetom, sve dok se u aprilu 2024. ne okonča klauzula na osnovu Zakona o porezu koji Zaslavu zabranjuje dodatne akvizicije ili spajanja.

Taj datum obeležava dve godine od spajanja Warnera sa Discoveryjem, vrednog 43 milijarde dolara, a zabrana je dogovorena kako bi se obezbedile poreske olakšice — i ukoliko Warner Discovery odluči da se uključi u bilo kakvo novo spajanje pre datuma u ​​aprilu, suočiće se sa velikim poreskim izdacima.

Iako bi potencijalno spajanje dva studija moglo još jednom da uzdrma medijsku industriju, razgovori nisu potpuno iznenađenje. Zaslav, koji je izvršio brojne akvizicije, govorio je poslednjih meseci o odlasku u “nabavku dodatnih sredstava” kako bi povećao ponudu sadržaja kompanije Warner Bros. Discovery.

U međuvremenu, Paramountu je potreban strateški partner da bi opstao u trenutnom medijskom okruženju. Šari Redstoun (Shari Redstone), porodična naslednica Paramountove matične kompanije, National Amusements, navodno je u pregovorima da proda svoj udeo u kompaniji. Jedan insajder je potvrdio da je Zaslav razgovarao sa Redston o mogućem dogovoru.

Analitičari očekuju da će se konsolidacija u medijskom poslovanju nastaviti dok se stare kompanije za zabavu ukrupnjavaju u svojim naporima da se takmiče sa tehnološkim titanima iz Silicijumske doline, koji sve više ulaze u prostor za kreiranje novog sadržaja (Netflix, Amazon, Apple).

Investitori za sada ipak nisu zadovoljni – akcije kompanije Warner Bros. Discovery su pale odmah nakon što je objavljena ova vest, a jučerašnji trgovački dan završile su u padu od 5,6 odsto. Paramount je pao za oko jedan odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...