WINTERSHALL NE ODUSTAJE OD IZGRADNJE SEVERNOG TOKA 2 Nemačka kompanija „sigurna“ u završetak posla

EUSvetVesti

21.8.2020 15:10 Autor: Vladimir Jokanović 0

WINTERSHALL NE ODUSTAJE OD IZGRADNJE SEVERNOG TOKA 2 Nemačka kompanija „sigurna“ u završetak posla WINTERSHALL NE ODUSTAJE OD IZGRADNJE SEVERNOG TOKA 2 Nemačka kompanija „sigurna“ u završetak posla
Nemačka energetska kompanija Wintershall Dea, koja je jedan od finansijera gasovoda Severni tok 2 (ST2) saopštila je da je „sigurna“ da će projekat uskoro... WINTERSHALL NE ODUSTAJE OD IZGRADNJE SEVERNOG TOKA 2 Nemačka kompanija „sigurna“ u završetak posla

Nemačka energetska kompanija Wintershall Dea, koja je jedan od finansijera gasovoda Severni tok 2 (ST2) saopštila je da je „sigurna“ da će projekat uskoro biti realizovan. Prema navodima rukovodstva kompanije Wintershall Dea kao finansijska strana projekta za sada nije pod uticajem američkih sankcija i očekuje da će izgradnja biti nastavljena, a uloženi novac vraćen.

„Ostajemo sigurni da će ovaj projekat koji je važan za Evropu biti pokrenut u bliskoj budućnosti, a takođe smo uvereni da će svi naši krediti biti vraćeni kako je ugovoreno“, rekao je izvršni deirektor Mario Meren (Mario Mehren), prenosi portal S&P Global.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 milijardi evra učestvovati u finansiranju projekta.

Foto: Pixabay.com

Stav Wintershella razlikuje se od pozicije koju je iznela druga nemačka kompanija u projektu, Uniper, koja je početkom avgusta nagovestila mogućnost odlaganja radova ili povlačenje iz projekta zbog intenziviranja američkih sankcija, kao i umanjenje kredita koji je dala za ST2.

Američki Stejt department zapretio je u julu blokadom investicija namenjenih završetku radova na gasovodu, odnosno uvođenjem sankcija kompanijama koje su uključene u projekat, a u avgustu je ta pretnja ojačana zakonom. SAD razmatraju proširene sankcije koje bi bile usmerene na više kompanija, učesnica u radovima, kao i pružaocima usluga i osiguranja.

Delegacija EU iznela je 12. avgusta svoj stav američkom Stejt departmentu, ocenjujući da sankcije predstavljaju kršenje međunarodnog prava, što su podržale 24 od 27 država članica EU. Dan ranije, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov naveo je da veruje da će ST2 biti dovršen u „bliskoj budućnosti“.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas (Heiko Maas)  razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike Pompeo). Posle razgovora Mas je izjavio da je preneo američkom državnom sekretaru da je „iznenađen“ i „nezadovoljan“ zbog sankcija SAD, preneo je Deutsche Welle.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Nedelju dana ranije američki senatori zapretili su uvođenjem ekonomskih sankcija protiv nemačkog lučkog operatora Fährhafen Sassnitz GmbH u Murkanu na Baltičkom moru, koja služi kao ključna baza za radove na izgradnji gasovoda. U luci Murkan privezana su dva ruska broda, „Fortuna“ i „Akademik Čerski“, koji služe za polaganje gasovodnih cevi.  

Pored SAD, protiv izgradnje gasovoda ST2 aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i Poljska, Letonija i Litvanija. Izgradnja preostalih oko 160 uz obalu Danske od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je zimus kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila ST2 povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...