tehnološki startap ipak bira opciju berzanskog listiranja

Wiz odbio istorijsku ponudu Alphabeta

Svet

23.7.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wiz odbio istorijsku ponudu Alphabeta Wiz odbio istorijsku ponudu Alphabeta
Startap za sajber bezbednost Wiz odbio je ponudu za preuzimanje vrednu 23 milijarde dolara od strane IT giganta Alphabeta, u lijem vlasništvu je Google.... Wiz odbio istorijsku ponudu Alphabeta

Startap za sajber bezbednost Wiz odbio je ponudu za preuzimanje vrednu 23 milijarde dolara od strane IT giganta Alphabeta, u lijem vlasništvu je Google. Umesto toga, Wiz se drži ranijeg plana da ipak okuša sreću na berzi kroz inicijalu javnu ponudu.  

Analitičari smatraju da je ovo odbijanje udarac za Alphabet, koji pokušava da sustigne Microsoft i Amazon na sve konkurentnijem tržištu usluga u oblaku. Alphabet, koji je pre samo dve godine kupio firmu za sajber bezbednost Mandiant za 5,4 milijarde dolara u svojoj drugoj po veličini akviziciji, mogao je da iskoristi Wiz da zaokruži svoju bezbednosnu ponudu.

Startap sa sedištem u Njujorku povezuje se sa dobavljačima skladištenja u oblaku, kao što su Amazon Web Services i Microsoft Azure, i skenira podatke koji se kod njih čuvaju u potrazi za bezbednosnim rizicima.

„Teško je reći ne takvoj ponudi, ali sa našim izuzetnim timom, osećamo se sigurnim u našu odluku”, rekao je izvršni direktor Wiza Asaf Rapaport (Assaf Rappaport) u dopisu zaposlenima koji je preneo Bloomberg. „Sledeće istorijske prekretnice kompanije su dostizanje jedne milijarde dolara godišnjeg prihoda i listiranje na berzi”, dodao je Rapaport.

Kupovina Wiza, doduše, donela bi Alphabetu nove nevolje sa antimonopolskim regulatorima. Google se po tom pitanju već suočava sa nekoliko izazova, uključujući tužbu američkog Ministarstva pravde u kojoj ga optužuje za zloupotrebu svog dominantnog položaja u internet pretrazi, i još jednu u vezi sa svojim alatima za digitalno oglašavanje.

Google nastoji da izgradi relevantnu ponudu u sajber bezbednosti, posebno u segmentu računarstva u oblaku. Na tom tržištu i dalje zaostaje za Amazonom i Microsoftom, ali njegova poslovna jedinica posvećena tom segmentu prošle godine je prvi put ostvarila profit.

Na ovogodišnjoj tehnološkoj konferenciji u Las Vegasu, Google je pokazao kako se njegov Gemini AI model može koristiti za analiziranje online pretnji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.