Video platforma postupila po odluci lokalnog suda

YouTube blokirao pristup protestnoj himni Hong Konga

SvetU fokusu

15.5.2024 10:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

YouTube blokirao pristup protestnoj himni Hong Konga YouTube blokirao pristup protestnoj himni Hong Konga
YouTube je blokirao pristup popularnoj protestnoj himni u Hong Kongu, nedelju dana nakon što je lokalni sud naložio privremenu zabranu pesme na toj teritoriji.... YouTube blokirao pristup protestnoj himni Hong Konga

YouTube je blokirao pristup popularnoj protestnoj himni u Hong Kongu, nedelju dana nakon što je lokalni sud naložio privremenu zabranu pesme na toj teritoriji.

YouTube je saopštio da su 32 verzije pesme „Slava Hong Kongu“ sada nedostupne za gledanje u Hong Kongu zbog sudske odluke, dodajući da linkovi ka ovim klipovima više neće biti prikazani u Google pretragama za korisnike na teritoriji Hong Konga, prenosi Financial Times.

Kompanija je izrazila zabrinutost zbog narušavanja slobode izražavanja, najavljujući da bi mogla uložiti žalbu protiv odluke. „Razočarani smo odlukom suda, ali se pridržavamo naređenja o blokiranju pristupa navedenim klipovima za gledaoce u Hong Kongu. Nastavićemo da razmatramo naše opcije za žalbu, kako bismo promovisali pristup informacijama“, saopštio je YouTube.

Apelacioni sud u Hong Kongu prošle nedelje naložio je privremenu zabranu koju su tražili lokalni zvaničnici kako bi zabranili pesmu, koju su sudije opisale kao „oružje“. Pesma, koja je komponovana 2019. godine, postala je popularna tokom protesta te godine.

Odluka suda ističe sve teže uslove poslovanja za tehnološke kompanije u Hong Kongu, koje su prethodno uživale slobodan pristup otvorenom internetu, dok vlada pojačava svoj fokus na nacionalnu bezbednost nakon protesta 2019. godine.

Lokalni zvaničnici, uključujući Pola Lama, ministra pravde Hong Konga, zatražili su od kompanije Google, matične kompanije YouTube-a, da ukloni sadržaj nakon što je izdata privremena zabrana. Pesma je i dalje bila dostupna na u sredu na platformama iTunes i Spotify.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.