ZA TRŽIŠTE NAFTE NAJGORE JE PROŠLO, predviđa OPEC Cene opet u porastu

BiznisSvetVesti

9.10.2020 11:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

ZA TRŽIŠTE NAFTE NAJGORE JE PROŠLO, predviđa OPEC Cene opet u porastu ZA TRŽIŠTE NAFTE NAJGORE JE PROŠLO, predviđa OPEC Cene opet u porastu
Cene sirove nafte porasle su u četvrtak nakon što je OPEC saopštio da je „najgore prošlo“ za tržište nafte, a ugovori za mesec decembar... ZA TRŽIŠTE NAFTE NAJGORE JE PROŠLO, predviđa OPEC Cene opet u porastu

Cene sirove nafte porasle su u četvrtak nakon što je OPEC saopštio da je „najgore prošlo“ za tržište nafte, a ugovori za mesec decembar porasli su za više od tri odsto.

Generalni sekretar OPEC Mohamed Barkindo rekao je da će ova organizacija nastaviti upravljanje tržištem nafte i dodao da je „najgore prošlo“, prenosi specijalizovani portal za monitoring naftnog tržišta Oli Price, navodeći da je komentar Barkinda došao posle predstavljanja redovnog godišnjeg izveštaja OPEC.

Cene nafte dostigle su u četvrtak najviši nivo od početka oktobra, a blago su izgubile na vrednosti u petak pre podne (CET), kada se američkom WTI naftom (West Texas Intermediate) trgovalo po ceni 41,06 dolara za barel, a severnomorskom Brent 43,19 dolara za barel.

Globalne zalihe sirove nafte trenutno su 220 miliona barela iznad petogodišnjeg proseka, ali bez obzira na to OPEC predviđa da će tržište biti „veoma zdravo“ u poslednjem kvartalu 2020. godine.

Dodatni razlozi za poskupljenje sirove nafte su privremeni prekid oko 90 odsto proizvodnje u Meksičkom zalivu zbog uragana Delta i štrajk radnika naftnog sektora u Norveškoj, koji bi mogao da rezultira smanjenjem produkcije za 25 odsto, prenosi Market Watch.

Najveći svetski proizvođač nafte, saudijska državna kompanija Aramco saopštila je da će se potražnja za naftom dugoročno nastaviti u skladu sa ekonomskim rastom, ali da spekulacije o skorom vrhuncu potražnje nisu realne u odnosu na njenu potrošnju, zbog čega ne planiraju povećanja proizvodnje.

OPEC očekuje da će globalna potražnja za naftom tokom 2022. godine premašiti nivo pre pandemije i da će neprestano rasti do kraja naredne decenije.

  • Irina

    9.10.2020 #1 Author

    Dobre vesti zbog cena nafte u svetu i uticaja na svetske berze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...