Rast trgovine, građevine, finansijskog i odbrambenog sektora

Svetska banka uvrstila Rusiju među zemlje sa visokim dohotkom

BankeSvetVesti

2.7.2024 17:01 Autor: Vladimir Jokanović 2

Svetska banka uvrstila Rusiju među zemlje sa visokim dohotkom Svetska banka uvrstila Rusiju među zemlje sa visokim dohotkom
Svetska banka je objavila klasifikaciju zemalja prema nivou prihoda za fiskalnu 2024. godinu (1. jul 2023. – 30. jun 2024.). Prema ovoj publikaciji, Rusija... Svetska banka uvrstila Rusiju među zemlje sa visokim dohotkom

Svetska banka je objavila klasifikaciju zemalja prema nivou prihoda za fiskalnu 2024. godinu (1. jul 2023. – 30. jun 2024.). Prema ovoj publikaciji, Rusija je prešla u kategoriju zemalja sa visokim prihodima, koji su procenjeni na više od 14.000 dolara po glavi stanovnika.

Prema prošlogodišnjem izveštaju, u 2023. godini bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika porastao je sa 12.830 dolara (1,1 milion rubalja) godišnje na 14.250 dolara (1,2 miliona rubalja) u poređenju sa 2022. godinom. Prošle godine, banka je svrstala Rusiju u kategoriju zemalja sa prihodima iznad srednjeg nivoa, prenosi Komersant.

Svetska banka rangira zemlje u četiri grupe prihoda: visok, iznad srednjeg, ispod srednjeg i nizak. Pri izračunavanju bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika, banka se služi metodom „Atlas“, koji koristi koeficijent konverzije (prosečna vrednost deviznog kursa zemlje za godinu i dve prethodne godine sa korekcijom za razlike u stopama inflacije zemlje i zemalja Evrope, Japana i SAD).

Prelazak Rusije u ovu kategoriju, Svetska banka objasnila je rastom rashoda za odbranu, obnavljanjem aktivnosti u trgovini, finansijskom sektoru i građevinskoj industriji. Pored Rusije, zemljama sa visokim prihodima pridružile su se Bugarska i Palau. Povećani su i pokazatelji Ukrajine, Alžira, Mongolije i Irana, koji su prešli iz kategorije zemalja sa prihodima ispod srednjeg nivoa u kategoriju zemalja sa prihodima iznad srednjeg nivoa.

U 2023. godini, prema podacima Rostata, prosečan prihod po glavi stanovnika u Rusiji iznosio je 53.100 rubalja (600 dolara). Prošle godine, prihodi 10 odsto najbogatijeg stanovništva bili su 14,8 puta veći od prihoda 10 odsto najsiromašnijeg stanovništva. Srednji prihod po glavi stanovnika iznosio je 40.100 rubalja (453 dolara).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.