Ruski premijer podneo godišnji izveštaj Državnoj dumi

Mišustin: BDP Rusije dvostruko viši nego u razvijenim zemljama

NovacSvet

3.4.2024 18:06 Autor: Vladimir Jokanović 6

Mišustin: BDP Rusije dvostruko viši nego u razvijenim zemljama Mišustin: BDP Rusije dvostruko viši nego u razvijenim zemljama
Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je da je Rusija uspešno prošla kroz težak period početne adaptacije i da je porast BDP-a od 3,6 odsto... Mišustin: BDP Rusije dvostruko viši nego u razvijenim zemljama

Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je da je Rusija uspešno prošla kroz težak period početne adaptacije i da je porast BDP-a od 3,6 odsto u prošloj godini, prema njegovim procenama, duplo viši od prosečnog pokazatelja u razvijenim zemljama.

Podnoseći godišnji izveštaj vlade pred Državnom dumom, on je naveo da je Rusija među pet najvećih svetskih ekonomija po paritetu kupovne moći, kao i da on vidi potencijal da se uvrsti među prve četiri, prenosi Komersant.

„Ovo stanje je jedna od posledica sankcija koje neizbežno pogađaju ekonomiju njihovih inicijatora“, rekao je Mišustin. On je dodao da mesto evropskih, američkih i japanskih proizvođača koji su napustili zemlju zauzimaju organizacije iz „prijateljskih zemalja“. „I naravno, najaktivnije rade domaće kompanije“, istakao je ruski premijer.

Mišustin je ocenio da su visoki ekonomski pokazatelji prošle godine rezultat „sprovođenja odluka predsednika, rada vlade, svih grana vlasti, biznisa, društvenih organizacija i građana“.

Pozitivna dinamika u ekonomiji postignuta je uz nisku nezaposlenost, koja je do kraja 2023. godine smanjena na tri odsto. Istovremeno, ruski premijer je potvrdio da je godišnja inflacija bila iznad ciljanih vrednosti. „Ali zahvaljujući saradnji sa Bankom Rusije, značajno je usporena, do 7,4 procenata“, rekao je Mišustin.

Mišustin je takođe istakao da prihodi federalnog budžeta i ekonomija u celini postaju manje zavisni od izvoza sirovina. „Prihodi od nafte i gasa porasli su za četvrtinu“, naglasio je ruski premijer. On je takođe rekao da je prošle godine obim investicija povećan za oko 10 odsto. Prema njegovim procenama, to je rekord u poslednjih 12 godina.

 • Jj992

  3.4.2024 #1 Author

  Eto sad

  Odgovori

 • SUNCE

  4.4.2024 #2 Author

  Velika zemlja,najveca na svetu,bogata resursima ,pa joj ni rat nista ne moze.

  Odgovori

 • SABRINA

  4.4.2024 #3 Author

  Ipak je to Rusija.

  Odgovori

 • Miroslav Poček

  4.4.2024 #4 Author

  Rusija je najveća zemlja na Svetu i treba da im budemo prijatelji zauvek i do kraja pobeda.

  Odgovori

 • MASVIDAL

  4.4.2024 #5 Author

  Najmocnija zemlja na svetu, sta je tu cudno…

  Odgovori

 • SLAVICA

  4.4.2024 #6 Author

  Svetska sila, nije to nista cudno za njih, svaka cast!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...