Predsednik Rusije procenio da će rast BDP-a nadmašiti prognoze

Putin: Oporavak ruske ekonomije završen

NovacSvet

19.9.2023 11:23 Autor: Vladimir Jokanović 1

Putin: Oporavak ruske ekonomije završen Putin: Oporavak ruske ekonomije završen
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je rast BDP-a dostigao nivo iz 2021. godine i premašio početne prognoze. Prema njegovim rečima, budžetski prihodi... Putin: Oporavak ruske ekonomije završen

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je rast BDP-a dostigao nivo iz 2021. godine i premašio početne prognoze. Prema njegovim rečima, budžetski prihodi za naftu i gas u julu i avgustu oporavili su se na prošlogodišnji nivo.

Putin je podsetio da je u aprilu projektovan godišnji rast BDP-a od 1,2 odsto, ali da je taj nivo već premašen. On je naveo da bi do kraja godine rast BDP-a mogao da dostigne nivo od 2,5 ili možda 2,8 procenata, prenosi Komersant.

„Faza oporavka ruske ekonomije je završena. Izdržali smo neviđeni spoljni pritisak. Napad sankcija nekih vladajućih elita u takozvanom zapadnom bloku, nekih vladajućih elita u određenim zemljama koje nazivamo neprijateljskim“, rekao je Putin tokom sastanka o formiranju saveznog budžeta za 2024. i planski period u naredne dve godine.

Predsednik Rusije istakao je potrebu pravovremenog donošenja odluka u vezi sa slabljenjem vrednosti rublje i razumevanja razloga koji su doveli do toga. „Sada je jedan od glavnih problema vezan za ubrzanje inflacije. Glavni faktor ovde je jasan, slabljenje rublje. Potrebno je jasno razumeti njegove razloge i blagovremeno, bez odlaganja, doneti odgovarajuće odluke“, rekao je Putin.

On je izrazio uverenje da će vlada i centralna banka raditi profesionalno i koordinisano na rešavanju tog problema, navodeći da je vlada pripremila nacrt budžeta za naredne tri godine, kao i da taj budžet treba efikasno iskoristiti.

Ruski premijer Mihail Mišustin saopštio je ranije ovog meseca da su prihodi od nafte i gasa u avgustu bili za 56,5 odsto viši nego pre godinu dana, a zahvaljujući tome budžet je ostvario suficit. Ministar finansija Anton Siluanov ocenio je u julu da bi deficit saveznog budžeta ove godine mogao da premaši planirani deficit od dva odsto BDP-a.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...