Rusija razmatra vraćanje obaveze konverzije deviznih prihoda

Putin na sastanku o kontroli valute

SvetVesti

16.8.2023 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 2

Putin na sastanku o kontroli valute Putin na sastanku o kontroli valute
Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće kasnije u sredu sa zvaničnicima vlade o jačanju valutne kontrole nakon što vanredno povećanje stope za 3,5 procenata nije... Putin na sastanku o kontroli valute

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovaraće kasnije u sredu sa zvaničnicima vlade o jačanju valutne kontrole nakon što vanredno povećanje stope za 3,5 procenata nije zaustavilo pad rublje.

Putin bi navodno trebalo da sasluša predloge ruskog Ministarstva finansija da se od izvoznika zahteva da konvertuju deo svojih deviznih prihoda, od kojih većina trenutno drži u inostranstvu, u zamenu za rublje, navode neimenovani izvori, prenosi Financial Times.

Rublja koja je u ponedeljak oslabila na više od 100 rubalja za jedan dolar, pod stalnim je pritiskom rastućih deficita izazvanih povećanom vojnom potrošnjom, padom prihoda o izvoza i sve većim oslanjanjem na uvoz.

Da ruske vlasti razgovaraju o vraćanju obavezne prodaje devizne zarade za izvoznike, prenosi i ruski dnevnik Komersant, koji se poziva na saznanja Reutersa. Ovi izvori navode da promene mogu da se dese „u svakom trenutku“.

Potreba za ponovnim uvođenjem stroge kontrole kapitala nastala je usled nastojanja vlasti da se izbore sa naglim slabljenjem rublje. Povratak obavezne prodaje deviznih prihoda navodno je „neizbežan“ uprkos činjenici da deo ruske izvozne zarade sada dolazi u rubljama i indijskim rupijima.

Ministarstvo finansija obavezalo je ruske izvoznike 28. februara prošle godine da prodaju 80 odsto devizne zarade po svojim spoljnotrgovinskim ugovorima. U maju iste godine stopa je smanjena na 50 odsto, a u junu je obaveza ukinuta. Nakon toga je vladina komisija utvrđivala veličinu devizne zarade koju je trebalo prodati.

  • SUNCE

    16.8.2023 #1 Author

    Svakako je tesko u ratnim uslovima zadrzati vrednost valute.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    16.8.2023 #2 Author

    Dobro se drzi Rusija s obzirom koliko je dugo pod sankcijama…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...