Preliminarne procene ruske vlade za 2022. godinu

Mišustin: Godišnji pad BDP-a dva odsto

SvetVesti

28.12.2022 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Mišustin: Godišnji pad BDP-a dva odsto Mišustin: Godišnji pad BDP-a dva odsto
Premijer Rusije Mihail Mišustin najavio je godišnji pad BDP-a od dva odsto u 2022. godini, na bazi preliminarnih vladinih rezultata. On je takođe istakao... Mišustin: Godišnji pad BDP-a dva odsto

Premijer Rusije Mihail Mišustin najavio je godišnji pad BDP-a od dva odsto u 2022. godini, na bazi preliminarnih vladinih rezultata. On je takođe istakao da je nezaposlenost u novembru dostigla 3,7 odsto, što je najniži nivo ikada. Mišustin je ocenio da se prognoze zapadnih analitičara nisu obistinile.

Ruski premijer napomenuo je da je u novembru zabeležen međugodišnji rast u građevinarstvu i poljoprivredi, dok je obim kredita povećan za više od 13 procenata, dok tržište rada ostaje stabilno prenosi Komersant.

„Za kratko vreme preduzete su mere koje su zaštitile domaće tržište Rusije od spoljnih pritisaka, podržale razvoj infrastrukture u regionima i sačuvale proizvodne kapacitete koji danas rade“, naveo je Mišustin.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije ovog meseca da bi pad BDP-a mogao da bude 2,5 odsto, ali da se kalkulacija Zapada da slomi rusku ekonomiju nije ostvarila, preneo je RBK. On je dodao da to jeste pad, ali „ne i kolaps od 20 odsto“, koji su predviđali neki zapadni stručnjaci.

Na ruskom tržištu rada nedostaju visokokvalifikovani kadrovi, kao i izvršitelji. Prema nezavisnim analizama broj otpuštanja i zapošljavanja dostigao je rekordan nivo, što ukazuje na turbulentno stanje na tržištu rada.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...