Broj goveda na kraju prošle godine pao je za 6,9 odsto

PKS: Godišnji pad stočarske proizvodnje u Srbiji za dva do tri odsto

BiznisSrbija

9.3.2023 17:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

PKS: Godišnji pad stočarske proizvodnje u Srbiji za dva do tri odsto PKS: Godišnji pad stočarske proizvodnje u Srbiji za dva do tri odsto
Stočarska proizvodnja u Srbiji u krizi je nekoliko decenija, a godišnje obim stočarske proizvodnje pada za dva do tri procenta, rečeno je u Somboru... PKS: Godišnji pad stočarske proizvodnje u Srbiji za dva do tri odsto

Stočarska proizvodnja u Srbiji u krizi je nekoliko decenija, a godišnje obim stočarske proizvodnje pada za dva do tri procenta, rečeno je u Somboru na skupu „Stanje u stočarstvu – kako dalje“, koje je organizovala Regionalna privredna komora Zapadnobačkog okruga.

„Sam podatak da je odnos biljne i stočarske proizvodnje 70:30 u korist biljne proizvodnje govori o tome kakva je situacija u stočarstvu. Nekada je taj odnos bio 60:40 u korist biljne proizvodnje. U razvijenim evropskim zemljama taj odnos je 60:40, ali u korist stočarstva“, kazao je Nenad Budimirović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije, prenela je Beta.

Vrednost stočarske proizvodnje u Srbiji je u prošloj godini bila 176, 2 milijarde dinara. Broj goveda na kraju prošle godine bio je oko 800.000 grla, što je pad od 6,9 odsto. U padu je i proizvodnja svinja i to za sedam odsto pa se u svinjarstvu proizvede oko 2,6 miliona svinja.

Proizvodnja u živinarstvu manja je za 3,5 procenata i na godišnjem nivou ona iznosi nešto manje od 15 miliona komada.

Proizvodnja u kozarstvu je oko 191.000 grla, što je takođe pad i to za 1,7 odsto. Rast proizvodnje od 1,5 odsto beleži se jedino u ovčarstvu gde je proizvodnja dostigla 1,7 miliona komada.

  • Jovana24

    10.3.2023 #1 Author

    Dobro je da proizvodnje uopste i ima u ovakvim uslovima.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    10.3.2023 #2 Author

    Vlada mora svojim adekvatnim merama da zaustavi ovaj negativan trend u razvoju stočarstva.

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.3.2023 #3 Author

    Iznenadjuje me da su i do sad opstali…

    Odgovori

  • LEKI

    11.3.2023 #4 Author

    Pravo je cudo kako uopšte opstaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...