bdp u padu 2,5 odsto u 2022. godini

Putin: Sankcije uvedene Rusiji otvaraju nove mogućnosti

Svet

17.12.2022 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Putin: Sankcije uvedene Rusiji otvaraju nove mogućnosti Putin: Sankcije uvedene Rusiji otvaraju nove mogućnosti
Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije smanjiće se oko 2,5 odsto u ovoj godini, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za strateški... Putin: Sankcije uvedene Rusiji otvaraju nove mogućnosti

Bruto domaći proizvod (BDP) Rusije smanjiće se oko 2,5 odsto u ovoj godini, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte.

„Smanjenje BDP-a do kraja godine je projektovano na oko 2,5 odsto “, rekao je Putin, dodajući da se zapadna kalkulacija o padu ruske ekonomije nije materijalizovala, prenosi Mina.

Putin je naveo da će Rusija proširiti trgovinsku saradnju sa novim partnerima, uključujući preusmeravanje tokova gasa ka istočnim susedima, u okviru borbe protiv zapadnih sankcija.

Putin je u televizijskom obraćanju, kako prenosi Reuters, poručio da će Rusija razvijati ekonomske odnose sa partnerima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi kako bi osujetila napore Zapada da je ekonomski izoluje.

„Uklonićemo ograničenja u logistici i finansijama. Zapadne zemlje su uvođenjem sankcija pokušavale da potisnu Rusiju na periferiju svetskog razvoja. Mi nikada nećemo ići putem samoizolacije. Naprotiv, širimo i širićemo saradnju sa svima koji su zainteresovani za to“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, sankcije uvedene Rusiji otvaraju nove mogućnosti i postale su podsticaj za izgradnju ekonomije koja ima potpuni suverenitet.

„Sankcije su stavile mnoge teške zadatke pred našu zemlju. Bilo je problema sa komponentama, nedostatkom tehnoloških rešenja, poremećajima u normalnom funkcionisanju logistike. S druge strane, to otvara nove mogućnosti, i postaje podsticaj za izgradnju privrede koja ima potpun, a ne delimičan tehnološki, proizvodni, kadrovski i naučni suverenitet“, rekao je Putin.

Foto: Pixabay.com

On je naveo da je važno ne samo da se neke uvozne stavke zamene domaćim, već da je potrebno ostvariti liderstvo u ključnim, vitalnim oblastima, kao što su veštačka inteligencija, transfer podataka, nove industrijske tehnologije.

Putin je podsetio i na svoj plan izgradnje novog gasnog čvorišta u Turskoj, navodeći da će cene za prodaju gasa Evropi biti definisane korišćenjem te elektronske platforme.

Putin je kazao da Rusija nema potrebe da se zadužuje u inostranstvu i da zahvaljujući snažnom platnom bilansu ne mora da bude u ropstvu.

„Očuvana je otpornost javnih finansija Rusije. Od kraja januara do novembra ove godine, savezni budžet beleži suficit od 560 milijardi rubalja ili 8,22 milijarde evra, a konsolidovani budžet suficit od 1,45 biliona rubalja ili 21,3 milijarde evra “, precizirao je Putin.

On je takođe saopštio da je Rusija izvezla oko 22 miliona metričkih tona žitarica u poslednjih pet meseci, pretežno u azijske i afričke zemlje, i da je spremna da isporuči još četiri do pet miliona tona do kraja godine.

  • Roka

    17.12.2022 #1 Author

    Šta je ovo … neki vic, štos … Kesić ???

    Odgovori

  • Dea

    17.12.2022 #2 Author

    Pa dobro,uvek jedna zatvorena vrata otvore neki prozor…ko zna

    Odgovori

  • DUSICA

    17.12.2022 #3 Author

    Putin svaki put iznenadi svojim izjavama i planovima.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.12.2022 #4 Author

    Malo bajkovito zvuci,volela bih da je ovako kako kaze predsednik…

    Odgovori

  • MADMAX

    18.12.2022 #5 Author

    Mogućnost da se gas, nafta prodaju aziskom tržištu po dosta manjim cenama?

    Odgovori

  • Moon

    18.12.2022 #6 Author

    Uvek je bilo profitera za vreme krize

    Odgovori

  • KATARINA

    18.12.2022 #7 Author

    Kome su sankcije dobro donele…

    Odgovori

  • JANA

    18.12.2022 #8 Author

    Sve ce ostati na rekla kazala ,ali lepi planovi predsednika

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    18.12.2022 #9 Author

    Vreme ce pokazati svoje

    Odgovori

  • TATJANA

    19.12.2022 #10 Author

    Snacice se Ruši i sa sankcijama

    Odgovori

  • MAJALG

    25.12.2022 #11 Author

    Divim se Putinu i kako je uspeo da zadrzi stabilnost sto ekonomsku tako i politicku, i na pravi nacin vodi svoju zemlju u ovo ludo vreme.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...