Moskva zadovoljna svojim reagovanjem na sankcije

Mišustin: Budžetski prihodi od nafte i gasa porasli za 50 odsto

NovacSvetU fokusuVesti

8.9.2022 15:31 Autor: Vladimir Jokanović 4

Mišustin: Budžetski prihodi od nafte i gasa porasli za 50 odsto Mišustin: Budžetski prihodi od nafte i gasa porasli za 50 odsto
Pokušaj Zapada da ograniči izvoz energenata iz Rusije doveo je do „prirodnog povećanja prihoda od nafte i gasa“ u vladinom budžetu za oko 50... Mišustin: Budžetski prihodi od nafte i gasa porasli za 50 odsto

Pokušaj Zapada da ograniči izvoz energenata iz Rusije doveo je do „prirodnog povećanja prihoda od nafte i gasa“ u vladinom budžetu za oko 50 odsto, rekao je u četvrtak ruski premijer Mihail Mišustin. On je ocenio da „sankcije bez presedana“ nisu ugrozile finansijsku stabilnost Rusije.

„Protiv naše zemlje uvedene su sankcije bez presedana, ali njihovi inicijatori nisu ostvarili svoj glavni cilj. Nisu uspeli da potkopaju našu finansijsku stabilnost“, rekao je ruski premijer u obraćanju Moskovskom finansijskom forumu, prenosi TASS.

On je naveo da je odgovorna finansijska politika u Rusiji omogućila da se neutrališu efekti sankcija. „Rublja je ojačala, pad BDP-a sveden je na minimum, na 0,5 odsto početkom septembra. Inflacija je iumeđu 13 i 14 odsto“, rekao je ruski premijer. Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije saopštilo je da je prognozirana inflacija do kraja tekuće godine 13,4 odsto.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije na sastanku u Federalnoj poreskoj službi, da punjenje ruskog budžeta ide pravim tempom, uprkos problemima, kao i da rastu prihodi od naftnih i gasnih proizvoda, prenosi Russia Today.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov ocenio je da je u sadašnjim uslovima svrsishodno stvaranje rezervi u zlatu i u juanima, kao i u drugim valutama prijateljskih zemalja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...