hronično nizak nivo cena uticao na tražnju i krajnji rezultat

Godišnji pad prometa na Produktnoj berzi 40,9 odsto

AgrobiznisBiznisSrbija

13.2.2024 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Godišnji pad prometa na Produktnoj berzi 40,9 odsto Godišnji pad prometa na Produktnoj berzi 40,9 odsto
U 2023. godini na Produktnoj berzi u Novom Sadu prometovano je ukupno 174.539,55 tona robe, što u odnosu na godinu dana ranije predstavlja pad... Godišnji pad prometa na Produktnoj berzi 40,9 odsto

U 2023. godini na Produktnoj berzi u Novom Sadu prometovano je ukupno 174.539,55 tona robe, što u odnosu na godinu dana ranije predstavlja pad obima od čak 40,9 odsto.

Količinski se najviše trgovalo u novembru, kada je Republička direkcija za robne rezerve kupovala merkantilnu pšenicu u iznosu od 27.660 tona robe.

U ostvarenom godišnjem prometu, kao i prethodne godine, primarno mesto je zauzela pšenica sa 50,3 odsto udela. Na drugom mestu našao se kukuruz sa 33,27 odsto, a prati ga soja sa 6,32 odsto.

U toku godine zaključen je 1.141 robno-berzanski ugovor, 6,93 odsto manje nego 2022. godine.

“Prošla godina donela je izazove, čini se, u svim segmentima. Prvo, u vezi sa samom proizvodnjom koja je bila izložena, u većini slučajeva, nepovoljnim agroekološkim uslovima i visokim cenama inputa. Nadalje, početak prethodnog proleća doneo je povećanu ponudu koja nije standardna za mesta na kojima se ugovara cena domaćih žitarica, što je sve zajedno uslovilo hronično nizak nivo cena. Poremećaj u lancima logistike započet pandemijskom krizom nastavio se kroz poremećene kanale logistike izazvane ratnim dešavanjima (u Ukrajini), što je uslovilo dalekosežne posledice u smanjenju cena robe i nedostatku prevoznih sredstava”, istakao je dr Vlado Kovačević, v.d. direktora Produktne berze a.d.

Tokom 2023. godine Produktna berza zaslužila je poverenje 450 aktivnih članova, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 18,4 odsto. U odnosu na godinu dana ranije, čak 70 novih kompanija i poljoprivrednih gazdinstava u 2023. godini postalo je član Produktne berze. Broj izdatih potvrda o ceni takođe je rastao u odnosu na prethodnu godinu i to za 47,2 odsto, pri čemu je izdato 187 potvrda o ceni, napominje se u zvaničnom saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...