Na stolu i reprogram na pet godina

Poljoprivrednici ne prihvataju otpis polovine kamate na dug PIO fondu

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

12.2.2024 15:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Poljoprivrednici ne prihvataju otpis polovine kamate na dug PIO fondu Poljoprivrednici ne prihvataju otpis polovine kamate na dug PIO fondu
Ponuda Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije da se otpiše samo pola kamate na dug Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) za neplaćene doprinose za penziju... Poljoprivrednici ne prihvataju otpis polovine kamate na dug PIO fondu

Ponuda Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije da se otpiše samo pola kamate na dug Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) za neplaćene doprinose za penziju je neprihvatljiva, rekao je danas predsednik Udruženja poljoprivrednika „Stig“ Nedeljko Savić.

On je za agenciju Beta, posle razgovora predstavnika 16 udruženja sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković u Vladi Srbije i predstavnicima Uprave za agrarna plaćanja, rekao da verovatno niko neće prihvatiti predlog resornog ministarstva da se otpiše pola kamate, a ostatak duga reprogramira na pet godina.

„Država je nametnula poljoprivrednicima obavezno penzijsko osiguranje i tolerisala godinama dug, ali je zaračunavala kamate i sada nudi da pola otpiše, a da se ostatak duga plati kroz reprogram. To verovatno niko neće prihvatiti jer objektivno ne može da plati ni osnovni dug, a kamoli sa kamatom“, rekao je Savić.

Dodao je da je kamata na dug od 1,2 miliona dinara 800.000 dinara i da poljoprivrednik koji nije mogao da plati 1,2 miliona svakako neće moći da plati 1,6 milion dinara.

Osim toga, u dug je, prema njegovim rečima, uračunat i neplaćeni doprinos za zdravstveno osiguranje, iako je poljoprivrednicima koji ga nisu platili bilo ukinuto pravo besplatnog lečenja.

Savić je rekao da poljoprivrednici pred početak prolećne setve imaju problem sa poskupljenjem setvenog materijala jer čim dobiju neku povoljnost od države proizvođači semena, đubriva i hemijskih preparata, podignu cene.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je da je ministarka Tanasković odbila zahtev poljoprivrednika da zbog nenamernih grešaka prilikom prijavljivanja parcela za subvencije po hektaru u e-agrar ne budu kažnjeni stavljanjem u „pasivan“ status, što znači da im se na nekoliko godina ukida pravo na taj podsticaj.

„Tražili smo da nam dozvole 30 dana za ispravljanje grešaka jer svi poljoprivrednici nisu vični i ne snalaze sa sa računarom, ali je to odbijeno“, rekao je Matković.

Dodao je da je do sada za razne greške u prijavljivanju parcela, među kojima je i netačna površina obradivog zemljišta, izdato 620 rešenja, a da se 281 poljoprivrednik žalio i da je Tanasković rekla da će se sporni slučajevi rešavati žalbama, a da dodatnog roka za ispravljanje grešaka nema.

Poljoprivrednici su, kako je rekao, tražili da se obezbede krediti sa jedan odsto kamate i da je Tanasković rekla da će ih biti.

„Sve je izgledalo kao ping-pong, mi tražimo kredite, Tanasković kaže biće, mi tražimo da se ukine dnevno ograničenje na točenje 400 litara dizela, ona kaže ukinuto je, a ja sam prekjuče odbijen na pumpi kada sam hteo da kupim više da ne bih dolazio nekoliko puta“, rekao je Matković.

  • PAVLE-2005

    12.2.2024 #1 Author

    Kad država izađe u susret to je da vrištis

    Odgovori

  • tamara71

    12.2.2024 #2 Author

    PIO fond je neresen problem odavno.

    Odgovori

  • Garry

    15.2.2024 #3 Author

    Dug za penzijsko osiguranje treba naolatiti u celini sa kamatom-imaće loristi od toga kada uđu u penziju….dug za zdravstveno osiguranje treba otpustiti zajedno sa kamatom je nisu imali nikakve koristi od toga,nisu mogli koristiti usluge besplatnog zdravstva.

    Odgovori

  • Toća

    15.2.2024 #4 Author

    Ja moram da prodam kuću zbog penzije,ako ona vredi toliko

    Odgovori

  • Danilo Srem.Mitrovica

    15.2.2024 #5 Author

    A sta da radimo Mi koji nismo dobili subvencije za 2023 greskom sluzbi koje je ministarstvo ovlastilo da nam pruze syrucnu pomoc Bio par puta Uvjek isti odgovor Cekaj pare Jesenas kazu nisi ni podneo zahtev Ja ga nisam ni podneo vec strucna sluzba Niko nista a ja ostao bez subvencije Suncokret steta 100% dobio od grada 37000 Posejai psenicu,pa preoeao I da kazem dobro je

    Odgovori

  • Danilo

    15.2.2024 #6 Author

    Sada cu posejati soju sa svojim semenom i opet nema subvencije Agro karticu nemam Vratite nas 1978 Tad je bilo bolje Mani me zadruga i krkobabica preko moje grbace

    Odgovori

  • MARA

    7.4.2024 #7 Author

    Ni ja ne bih na njihovom mestu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...