SWAP DOGOVOR HRVATSKE I EVROPSKE CENTRALNE BANKE Vrednost dve milijarde evra

BankeRegionVesti

16.4.2020 13:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

SWAP DOGOVOR HRVATSKE I EVROPSKE CENTRALNE BANKE Vrednost dve milijarde evra SWAP DOGOVOR HRVATSKE I EVROPSKE CENTRALNE BANKE Vrednost dve milijarde evra
Hrvatska narodna banka (HNB) postigla je sa Evropskom centralnom bankom (ECB) tzv. valutni ugovor o razmeni (valutni svop) u protivvrednosti dve milijarde evra, prenosi... SWAP DOGOVOR HRVATSKE I EVROPSKE CENTRALNE BANKE Vrednost dve milijarde evra

Hrvatska narodna banka (HNB) postigla je sa Evropskom centralnom bankom (ECB) tzv. valutni ugovor o razmeni (valutni svop) u protivvrednosti dve milijarde evra, prenosi jutarnji.hr.

Analitičari ističu da ovaj dogovor daje mogućnost HNB prvi put da od ECB za kune dobija evre, a za to je postavljen prilično visok limit od 2 milijarde evra, što je vrednost otprilike trećine Vladinih mera za pomoć privredi za vreme epidemije korona virusa.

Iako je u saopštenju HNB istaknuto da će za tih dve milijarde evra Hrvatska centralna banka hrvatskim finansijskim institucijama osigurati dodatnu likvidnost u evrima, ovaj potez značajno relaksira pitanje finansiranja Vladinih mera za pomoć privredi i daje osećaj fiskalne održivosti Vladine podrške preduzetnicima koje su pojedini ekonomisti ocenili kao hazarderske.

Takođe se ističe da HNB kontroliše emisiju kuna, pa Hrvatska kao svaka suverena država može uz rizik inflacije osigurati potrebnu likvidnost u kunama, ali je postajala bojazan od devizne odnosno eksterne likvidnosti zemlje. Nakon ovog dogovora s ECB jasno je da Hrvatska za održavanje likvidnosti neće morati trošiti postojeće devizne rezerve, a HNB će i lakše braniti kurs kune koji je pod pritiskom zbog uništene turističke sezone i pada izvoza, piše jutarnji.hr

Valutni swap koji je dogovoren s ECB moguć je jer je Vlada premijera Plenkovića odlučila da pokrene proces pristupanja Evrozoni i uvođenja evra te da prihvati obaveze sprovođenja potrebnih prilagođavanja. Analitičari ističu i da je ovaj dogovor sa ECB kupio vreme vladi Andreja Plenkovića da mirnije konsoliduje javne finansije u narednih nekoliko meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...