TEHNOLOŠKE FIRME TREBA DA PLAĆAJU VEĆI POREZ One su pobednice pandemije i treba da daju više, smatra Đentiloni

EUSvetVesti

7.9.2020 10:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

TEHNOLOŠKE FIRME TREBA DA PLAĆAJU VEĆI POREZ One su pobednice pandemije i treba da daju više, smatra Đentiloni TEHNOLOŠKE FIRME TREBA DA PLAĆAJU VEĆI POREZ One su pobednice pandemije i treba da daju više, smatra Đentiloni
Velike tehnološke kompanije trebalo bi da plaćaju veći porez u Evropi, jer su „pobednice“ pandemije korona virusa koje su znatno uvećale svoju zaradu, izjavio... TEHNOLOŠKE FIRME TREBA DA PLAĆAJU VEĆI POREZ One su pobednice pandemije i treba da daju više, smatra Đentiloni

Velike tehnološke kompanije trebalo bi da plaćaju veći porez u Evropi, jer su „pobednice“ pandemije korona virusa koje su znatno uvećale svoju zaradu, izjavio je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Paolo Gentiloni).

Njegovi komentari došli su usled razdora između SAD i Evropske unije oko oporezivanja kompanija kao što su Apple, Alphabet i Amazon, prenosi CNBC.

„To je glavni problem, rekao je Đentiloni na forumu Evropske kuće Ambrosetti“, priznajući poteškoće u prevazilaženju razlika sa Amerikom. Bivši italijanski premijer dodao je da više nije prihvatljivo da „ti giganti, pobednici krize, ne plaćaju pošten iznos poreza u Evropi“.

Evropska komisija predložila je 2018. godine digitalnu taksu od tri odsto, tvrdeći da poreski sistem treba ažurirati u skladu sa digitalnom erom. Međutim, Bela kuća je odbacila predlog kao nepravedan, jer nesrazmerno utiče na američke firme.


EK je tada odgovorila da digitalne kompanije u proseku plaćaju efektivnu poresku stopu od 9,5 odsto, u poređenju sa 23,2 odsto poreza za tradicionalna preduzeća.

Tokom pandemije Covic-19, velike tehnološke kompanije dobile su na vrednosti, jer su se mnogi poslovi, kupovine i druženja premestili na internet. „Divovi digitalnih platformi su stvarni pobednici ove krize, sa ekonomskog stanovišta“, neveo je Đentiloni.

Evropskim i drugim vladama potrebni su dodatni izvori finansiranja, a novi porezi su jedan od ključnih načina da se to postigne. U tom kontekstu EU želi da predloži novi digitalni porez 2021. godine ukoliko pregovori u okviru organizacije OECD ne budu dali rezultate.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...