BAnke iz S&P indeksa postigle najvišu vrednost od kraja 2019. godine

Tehnološki i bankarski sektor predvodili berzanski rast

BerzaNovacSvetVesti

9.2.2022 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Tehnološki i bankarski sektor predvodili berzanski rast Tehnološki i bankarski sektor predvodili berzanski rast
Berzanski indeksi na Wall Street-u sinoć su ojačali, najviše zahvaljujući rastu cena akcija banaka i nekoliko velikih tehnoloških kompanija. Trgovalo se oprezno dok se... Tehnološki i bankarski sektor predvodili berzanski rast

Berzanski indeksi na Wall Street-u sinoć su ojačali, najviše zahvaljujući rastu cena akcija banaka i nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Trgovalo se oprezno dok se čekaju podaci o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones indeks je ojačao 1,06 odsto na 35.462 boda, dok je S&P 500 porastao 0,84 odsto na 4.521 poen, a Nasdaq indeks 1,28 odsto na 14.194 boda.

Na samom početku trgovanja S&P 500 i Nasdaq indeks bili su u negativnom području, no u drugom delu trgovanja nadoknadili su gubitke, zahvaljujući rastu cena akcija tehnoloških divova, kao što su Amazon, Apple i Microsoft, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

S&P indeks bankarskog sektora skočio je skoro dva odsto, dostigavši najvišu vrednost od kraja 2019. godine, jer su porasli prinosi na obveznice, s obzirom na to da će američka centralna banka, Federalne rezerve (FED), uskoro početi da zaoštrava monetarnu politiku.

Glavna pitanje na tržištu je koliko će oštar biti FED kako bi suzbio inflaciju, koja je krajem prošle godine dostigla najviše vrednosti u skoro 40 godina.

Sutra će biti objavljen izveštaj o potrošačkim cenama u januaru, a analitičari u anketi agencije Reuters procenjuju da je inflacija dostigla 7,3 odsto.

Budu li podaci ispod očekivanja, to bi značilo da FED ne bi trebalo da bude previše agresivan u podizanju ključnih kamatnih stopa.

Bude li, pak, inflacija iznad očekivanja, ojačaće spekulacije da bi FED već u martu mogao povećati kamate za čak 0,5 procentnih poena, što bi loše utcalo na tržište kapitala.

Poslednjih godina rast tog tržišta podsticala je vrlo labava monetarna politika FED, uz izdašne fiskalne podsticaje američke vlade, no period jeftinog novca bliži se kraju.

Podršku tržištu pružaju dobri kvartalni poslovni rezultati većine kompanija. Od oko 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izveštaje za poslednje prošlogodišnje tromesečje, njih 78 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Uprkos rastu u posljednje dve sedmice, S&P 500 indeks i dalje je na gubitku od početka ove godine oko pet odsto, a Nasdaq oko devet odsto.

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je neznatno na 7.567 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,23 odsto na 15.242 poena, a pariski CAC 0,27 odsto na 7.028 bodova.

  • Milovan94

    9.2.2022 #1 Author

    To su baš lepe vesti, iskreno se radujem.

    Odgovori

  • ZVE84

    9.2.2022 #2 Author

    Banke su jake u svakom slučaju, a zahvaljujući berzi još su bogatije….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...