Električna energija u Nemačkoj u martu skuplja za 11 odsto

Tenzije oko Ukrajine utiču na cene gasa i struje

SvetU fokusuVesti

14.2.2022 10:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tenzije oko Ukrajine utiču na cene gasa i struje Tenzije oko Ukrajine utiču na cene gasa i struje
Cene prirodnog gasa i struje u Evropi porasle su za više od 10 odsto nakon što je iz Sjedinjenih Američkih Država stigla izjava da... Tenzije oko Ukrajine utiču na cene gasa i struje

Cene prirodnog gasa i struje u Evropi porasle su za više od 10 odsto nakon što je iz Sjedinjenih Američkih Država stigla izjava da bi Rusija uskoro mogla da izvrši invaziju na Ukrajinu ili da pokuša da izazove sukob unutar njenih granica.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan izjavio je da obaveštajni podaci ukazuju da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu pre nego što se Olimpijske igre u Pekingu završe, odnosno za nedelju dana. Rusija je više puta negirala da planira invaziju, dok je ukrajinski ministar spoljnih poslova umanjio tenzije tokom vikenda izjavom da nije bilo “ značajnijih promena”, piše Bloomberg.

Referentne cene evropskog gasa porasle su čak 14 odsto, na 88 evra po megavat času. Cene električne energije u Nemačkoj za mart porasla je 11 odsto, na 177 evra po megavat času.

Cena referentne Brent nafte veća je za čak 1,8 odsto, pa se prodaje za 96,16 dolara po barelu, a prošle nedelje je skočila za 4,7 odsto nakon upozorenja koje je izdala Vlada SAD.

Fjučersi na ugalj u Evropi porasli su za 1,4 odsto, na 115,50 dolara po metričkoj toni.

  • BOLEK

    22.2.2022 #1 Author

    Nadamo se da nece mnogo poskupeti struja i gorivo kod nas u Srbiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...