Prodaja japanskog brenda automobila porasla u prvoj polovini godine

Toyota prodala 5,1 odsto više vozila

AutomobiliSvetVesti

28.7.2023 17:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Toyota prodala 5,1 odsto više vozila Toyota prodala 5,1 odsto više vozila
Japanski proizvođač automobila Toyota saopštio je da je prodao 5,1 odsto više vozila u prvoj polovini 2023. godine u poređenju sa istim periodom godinu... Toyota prodala 5,1 odsto više vozila

Japanski proizvođač automobila Toyota saopštio je da je prodao 5,1 odsto više vozila u prvoj polovini 2023. godine u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, uz pomoć ublažavanja ograničenja ponude poluprovodnika i posebno veće potražnje u Japanu.

Kompanija je prodala oko 4,9 miliona vozila širom sveta u šest meseci do juna, uključujući i svoj luksuzni brend Lexus, u poređenju sa oko 4,7 miliona vozila tokom istog perioda 2022. godine, prenosi Reuters.

Toyotina prodaja u Japanu skočila je 33,2 odsto na 878.215 jedinica u tom periodu u odnosu na godinu dana ranije, dok je prodaja u SAD pala za 0,7 odsto na nešto više od milion vozila, a u Aziji za pola procenta na oko 1,5 miliona jedinica.

U junu je globalna prodaja porasla za deset odsto na 898.947 jedinica, zahvaljujući rastućoj potražnji, uključujući i elektrificirana vozila poput hibrida, na ključnim tržištima kao što su Sjedinjene Američke Države i Evropa.

Prodaja u Kini u junu zabeležila je pad od 12,8 odsto na godišnjem nivou. U periodu od januara do juna prodaja u Kini pala je za 2,8 odsto.

Globalna prodaja hibridnih električnih vozila porasla je 37,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 292.131 jedinica, što čini nešto manje od trećine ukupnog broja vozila prodatih širom sveta prošlog meseca.

U junu, Toyota je prodala 10.191 baterijsko električno vozilo širom sveta, uključujući i svoj brend Lexus, čime je ukupan broj prodatih vozila na baterije u prvoj polovini 2023. godine iznosio 46.171 jedinica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...