Inovacije i smanjenje troškova proizvodnje

Toyota uvodi baterije visokih performansi za veći domet vozila

AutomobiliLifestyleSvet

13.6.2023 14:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Toyota uvodi baterije visokih performansi za veći domet vozila Toyota uvodi baterije visokih performansi za veći domet vozila
Japanska kompanija Toyota saopštila je da će uvesti čvrste baterije visokih performansi i druge tehnologije kako bi poboljšala domet i performanse i smanjila troškove... Toyota uvodi baterije visokih performansi za veći domet vozila

Japanska kompanija Toyota saopštila je da će uvesti čvrste baterije visokih performansi i druge tehnologije kako bi poboljšala domet i performanse i smanjila troškove proizvodnje svojih električnih vozila (EV).

Japanski proizvođač automobila saopštio je da ima za cilj da od 2026. godine lansira baterije sledeće generacije, nastojeći da pridobije potrošače vozilima koja imaju duži domet vožnje i brže vreme punjenja, prenosi Reuters.

Takođe, dodali su da razvijaju metod za masovnu proizvodnju čvrstih baterija, čija će distribucija biti komercijalizovana u periodu od 2027. do 2028. godine.

Najava, koja je stigla dan pre godišnjeg sastanka akcionara kompanije Toyota, na kojem će strategija i upravljanje biti pod lupom, predstavlja nešto najbolje što je moglo da se desi proizvođačima automobila, koji ne žele da izgube trku na tržištu u kom su u zaostatku.

Akcije kompanije Toyota su porasle za 4,45 odsto na 2.161 jen.

Proizvođač automobila je rekao da će proizvoditi EV sa efikasnijom litijum-jonskom baterijom koja će imati domet od 1.000 km. Poređenja radi, verzija Tesla Model I, najprodavanijeg EV na svetu, može da se vozi oko 530 km na osnovu američkih standarda testiranja.

Toyota nije navela detalje o očekivanim troškovima ili mestu proizvodnje svog novog EV dugog dometa, niti je navela gde će proizvoditi novu generaciju čvrstih baterija, za sada samo znamo da se radi na razvoju ovih baterija.

„Ono što želimo da postignemo je da promenimo budućnost sa novom tehnologijom“, rekao je Takero Kato, predsednik nove jedinice Toyota BEV Factory i dodao da će lansirati novu generaciju električnih vozila na baterije na globalnom nivou i kao punu liniju na tržištu od 2026. godine.

Toyota je, takođe, detaljno predstavila druge tehnologije koje planira da primeni kako bi smanjila troškove svojih električnih vozila.

Fabrika BEV, osnovana u maju, ima za cilj da proizvede oko 1,7 miliona vozila do 2030. godine, rekao je Kato , oko polovine od 3,5 miliona električnih vozila koje Toyota namerava da proda godišnje do te godine.

U aprilu, proizvođač automobila je prodao 8.584 električnih vozila širom sveta, računajući i svoj brend Lexus, što je po prvi put činilo više od jedan odsto njegove globalne prodaje u jednom mesecu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...