(FOTO/VIDEO) TRAMP I BAJDEN RAZMENJIVALI OPTUŽBE I UVREDE Prva debata predsedničkih kandidata najhaotičnija u novijoj istoriji, ocena analitičara

SvetVesti

30.9.2020 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs

(FOTO/VIDEO) TRAMP I BAJDEN RAZMENJIVALI OPTUŽBE I UVREDE Prva debata predsedničkih kandidata najhaotičnija u novijoj istoriji, ocena analitičara (FOTO/VIDEO) TRAMP I BAJDEN RAZMENJIVALI OPTUŽBE I UVREDE Prva debata predsedničkih kandidata najhaotičnija u novijoj istoriji, ocena analitičara
Republikanski predsednik Donald Tramp i njegov demokratski protivkandidat, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, suočili su gledišta u prvoj predsedničkoj debati, pet nedelja uoči izbora... (FOTO/VIDEO) TRAMP I BAJDEN RAZMENJIVALI OPTUŽBE I UVREDE Prva debata predsedničkih kandidata najhaotičnija u novijoj istoriji, ocena analitičara

Republikanski predsednik Donald Tramp i njegov demokratski protivkandidat, bivši potpredsednik SAD Džo Bajden, suočili su gledišta u prvoj predsedničkoj debati, pet nedelja uoči izbora 3. novembra.

Prvu debatu, održanu 29. septembra u Klivlandu, koju je pratilo oko 100 miliona Amerikanaca, obeležila su i česta prekidanja i snažne međusobne optužbe, dok su kandidati debatovali o pandemiji korona virusa, ekonomiji i Vrhovnom sudu.

Olivier Douliery/Pool vi AP

Dvojica kandidata se nisu rukovala zbog poštovanja društvene distance, a TV duel je ubrzo postao veoma užaren, i prema oceni brojnih komentatora prerastao u najhaotičniju debatu u novijoj istoriji, prenosi Tanjug pisanje Glasa Amerike.

Kandidati su se često nadvikivali, predsednik Tramp prekidao je bivšeg potpredsednika dok je moderator, novinar Fox News Kris Valas pokušavao da uspostavi red, a u jednom trenutku je Bajden apelovao na aktuelnog predsednika da ućuti.

Tramp i Bajden počeli su veoma brzo sa međusobnim napadima, govoreći o pandemiji korona virusa u SAD, koje imaju najveći broj smrtnih slučajeva na svetu, više od 205.000.

„Predsednik nema plan. Znao je da je virus smrtonosan i nije vam rekao o tome“, rekao je Bajden, dodavši da je predsednik čekao da reaguje kada je virus došao do Amerike, i da su ga više brinuli ekonomija i berza nego što je radio na tome da zaustavi širenje virusa.

Tramp je odgovorio da njegova administracija obavlja sjajan posao i da ih „samo nekoliko nedelja deli od vakcine“.

Prva tema večeri bio je Trampov predlog konzervativne sudije Ejmi Koni Beret za Vrhovni sud, koja treba da zameni nedavno preminulu Rut Bejder Ginzberg. Predsednik Tramp rekao je da je njegovo pravo i obaveza da postavi novog sudiju.

Mi smo pobedili na izborima i zato imamo pravo da biramo“, dok je demokrata Bajden poručio da treba sačekati rezultat predsedničkih izbora kako bi građani Amerike takođe imali uticaj na izbor sudije Vrhovnog suda, koji donosi odluke o najvažnijim pitanjima u zemlji, kao i da Tramp žuri da postavi sudiju Beret kako bi ostavio milione Amerikanaca bez zdravstvenog osiguranja.

Moderator Kris Valas pitao je predsednika Tramp o izveštaju Njujork tajmsa da je 2016. i 2017. godine platio samo 750 dolara u federalnom porezu na prihode.

Platio sam milione dolara. Jedne godine sam platio 38 miliona, jedne godine sam platio 27 miliona„, odgovorio je Tramp.

Na sam dan debate, Džo Bajden objavio je svoje poreske prijave za 2019. godinu, koje pokazuju da su on i njegova supruga Džil platili skoro 300.000 dolara poreza.

Tramp je odbio da odgovori koliko je tačno platio federalni porez, i insistirao na tome da je iskoristio legalne poreske olakšice na šta je Bajden izjavio da je „Tramp najgori predsednik koga je ova zemlja ikada imala“.

AP Photo/Morry Gash, Pool

Rasprava o rasnim pitanjima bila je podjednako užarena, a Tramp je kazao i da judi svojim aktivnostima „donekle doprinose“ klimatskim promenama, ali da ne podržava striktnu regulativu, delom zbog negativnih posledica po biznis, a na pitanje zašto je preduzeo korake, kao što je povlačenje SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, ponovio je argument da takvi sporazumi „dovode do ogromnog skoka cene energenata“.

Kada je moderator pitao obojicu kandidata da li će priznati poraz i pozvati svoje pristalice da budu mirne, u slučaju da izgube na izborima, Bajden se saglasio da ne bi proglasio pobedu dok svi glasovi ne budu prebrojani, i da će prihvatiti volju birača.

Tramp je ponovo izrazio sumnju da će glasanje putem pošte biti pošteno, i poručio svojim pristalicama da „idu na birališta i pažljivo posmataju šta se događa“

Bajden već nedeljama održava prednost od sedam procenata nad Trampom u nacionalnim anketama, međutim, trka je tesna u nekoliko presudnih država, među kojima su Florida i Teksas.

Pad deonica uoči debate

Ulagači su bili oprezni uoči prve debate kandidata za predsednika SAD, pa su na WallStreetu u utorak cene deonica, nakon tri dana rasta, pale.

AP Photo/Mark Lennihan

Dow Jones oslabio je 131 bod ili 0,48 odsto, na 27.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 odsto, na 3.335 bodova. Oslabio je i Nasdaq indeks za 0,29 odsto, na 11.085 bodova.

Pad indeksa posledica je opreza ulagača uoči prve televizijske debate između republikanskog kandidata predsednika Donalda Trampa i njegovog demokratskog protivkandidata, bivšeg potpredsednika Džona Bajdena, prenosi Tanjug pisanje portala Indeks.

Rezultati izbora mogli bi da utiču na različite sektore, ponajviše na zdravstveni, sektor zelene energije, kao i na kompanije koje su najviše profitirale od Trampovog smanjenja poreza, kažu analitičari.

I na evropskim berzama cene deonica juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 odsto, na 5.897 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 odsto, na 12.825 bodova, a pariski CAC 0,23 odsto, na 4.832 boda.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.