Raste uzbuđenje na društvenim mrežama

Trampova istina i Maskova sloboda govora

BiznisHi-techLifestyleSvetVesti

28.4.2022 18:36 Autor: Vladimir Jokanović 2

Trampova istina i Maskova sloboda govora Trampova istina i Maskova sloboda govora
Društvena mreža Truth Social koju je pokrenuo bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Donald Trump) od utorka je najtraženija među besplatnim aplikacijama u... Trampova istina i Maskova sloboda govora

Društvena mreža Truth Social koju je pokrenuo bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Donald Trump) od utorka je najtraženija među besplatnim aplikacijama u bazi Apple store. Na drugom mestu je Twitter, a obe platforme zabeležile su veliki rast potražnje nakon što je milijarder Ilon Mask (Elon Musk) preuzeo kompaniju Twitter.

Još u ponedeljak Truth Social (društvena istina) bila je na 52. mestu po broju preuzimanja, a Twitter na 39. mestu, prenosi Marca. Mask je naveo da Trampova Truth Social „postoji zato što je Twitter cenzurisao slobodu govora“. On je takođe ocenio da Trampova platforma ima „užasan naziv“ i da bi trebalo da se zove Trumpet (truba). Tramp je ranije izjavio da ne planira povratak na Twitter, gde mu je nalog blokiran u januaru prošle godine.

Mask, najbogatiji čovek na svetu i novi vlasnik kompanije Twitter uzburkao je javnost svojim objavama, uprkos obećanju da neće „omalovažavati“ kompaniju ili njene predstavnike dok traje posao primopredaje platforme. On se na to obavezao ugovorom koji je javan.

Mask se priključio diskusiji na Twitteru o šefu pravnog sektora ove kompanije Vidžija Gadea (Vijaya Gadde) za koga je rekao da je bio „emotivan“ tokom razgovora o preuzimanju. Podsetimo, kupujući Twitter za 44 milijarde dolara Mask je najavio „apsolutnu slobodu govora“ na mreži.

Komentarišući odluku Gadea, koji je nazvan „vrhunskim zagovornikom cenzure“, da zabrani deljenje priče lista New York Post o Hanteru Bajdenu (Hunter Biden), sinu predsednika SAD, Mask je napisao da je „suspendovanje Twitter naloga velike novinske organizacije zbog objavljivanja istinite priče očigledno bilo neverovatno neprikladno“.

Maskovo preuzimanje Twittera dovelo je izgleda do toga da određeni istaknuti korisnici masovno stiču ili gube pratioce. Bivši američki predsednik Barak Obama (Barack Obama) izgubio je više od 5.000 pratilaca, a njegova supruga Mišel (Michelle) oko 20.000, prenosi Guardian.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...