HNB raspisala konkurs za posao od skoro 515.000 evra

Traži se firma koja će da anketira turiste u Hrvatskoj

BankeBiznisNovacRegionTurizamVesti

28.3.2022 09:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Traži se firma koja će da anketira turiste u Hrvatskoj Traži se firma koja će da anketira turiste u Hrvatskoj
Plan Hrvatske narodne banke (HNB), kojoj je jedna od dužnosti sastavljanje platnog bilansa, je da nakon ulaska Hrvatske u Šengen, anketira turiste o potrošnji... Traži se firma koja će da anketira turiste u Hrvatskoj

Plan Hrvatske narodne banke (HNB), kojoj je jedna od dužnosti sastavljanje platnog bilansa, je da nakon ulaska Hrvatske u Šengen, anketira turiste o potrošnji na benzinskim pumpama, u odmaralištima i hotelima.

“Način na koji se procenjuje potrošnja stranih putnika u Hrvatskoj i Hrvata u inostranstvu, sastoji se od anketiranja putnika na graničnim prelazima. Tako procenjeni iznos prosečne potrošnje jednog putnika množi se sa brojem putnika u Hrvatskoj i brojem Hrvata koji su boravili u inostranstvu, kako bi se procenio ukupan iznos priliva i odliva od putovanja”, objašnjavaju iz HNB, u kojoj su svesni da je do uvođenja šengenskog graničnog režima ostalo vrlo malo vremena, pa sad deo anketa za platni bilans žele da sprovedu na “alternativnim lokacijama”, piše Večernji list, a prenosi Poslovni.hr.

“Nadolazeće pristupanje Šengenskom sporazumu komplikuje situaciju, jer se od tog trenutka granica prema državama unutar šengenskog prostora (Slovenija i Mađarska) prelazi bez zaustavljanja, i time se gubi veliki deo povoljnih lokacija za anketiranje. Takođe će se izgubiti najveći deo podataka o prekograničnom prometu, pa je stoga potrebno naći nove načine određivanja ukupnog broja putnika”, navode iz HNB.

Predlažu da se u sledeće dve godine barem četvrtina anketa uradi na benzinskim pumpama, u motelima, odmaralištima, ali u onima u blizini granica. Za pronalaženje firme koja će sprovoditi ispitivanje turista uskoro će biti raspisan konkurs, a posao će odabranoj firmi doneti 3,9 miliona kuna (oko 514.800 evra).

Stranci u Hrvatskoj biće upitani iz koje zemlje dolaze, da li su Hrvatsku posetili zbog posla, odmora, zabave, zdravstvenih razloga, obrazovanja, da li su u tranzitu, došli u šoping ili posetili rodbinu. Koliko su potrošili na smeštaj, hranu, na suvenire i darove, a koliko na najam plovila i automobila, koliko na gorivo, kao i da li su koju kunu dali za muzeje, izlete, putarinu.

Aketare će zanimati i kako su rezervisali smeštaj, odnosno da li su to učinili online, putem putničke agencije ili sami.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...