Borba protiv širenja delta varijante korona virusa

Treća doza vakcine za sada samo u Izraelu

SrbijaSvetVesti

13.7.2021 17:25 Autor: Vladimir Jokanović 1

Treća doza vakcine za sada samo u Izraelu Treća doza vakcine za sada samo u Izraelu
Globalno pogoršanje epidemiološke situacije u vezi je sa pojavom novih sojeva korona virusa, ali i sa nedovoljnim obuhvatom vakcinacije, rekla je u utorak nakon... Treća doza vakcine za sada samo u Izraelu

Globalno pogoršanje epidemiološke situacije u vezi je sa pojavom novih sojeva korona virusa, ali i sa nedovoljnim obuhvatom vakcinacije, rekla je u utorak nakon sednice Kriznog štaba, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević.

Što se tiče naše zemlje, jeste još povoljna epidemiološka situacija, ali beležimo poslednjih dana porast broja novoobolelih. Virus nije na odmoru, nažalost tu je, i dalje svaki dan neko od naših sugrađana izgubi bitku s ovom bolešću. U odnosu na broj hospitalizovanih, poslednjih meseci preko 99 odsto nije vakcinisano, a kad je u pitanju broj umrlih, praktično nije bilo osoba koje su kompletno vakcinisane“, rekla je ministarka.

Foto: Tanjug

Ona je apelovala na građane Srbije da se vakcinišu i time doprinesu kolektivnoj zaštiti i pozvala sve koji poznaju one koji odbijaju vakcinaciju da utiču na njih i ubede ih da se imunizuju. Kada je reč o eventualnoj trećoj dozi vakcine, ona je rekla da će odluka o tome biti naknadno doneta, kao i da su u toku istraživanja proizvođača vakcina koji će dati preporuku.  

Izrael je prva zemlja u svetu u kojoj je započelo primanje treće doze vakcine protiv korona virusa, kako bi se pojačala zaštita stanovništva od brzog širenja delta varijante korona virusa. Treću dozu Pfizer/BioNTech vakcine najpre će primiti stariji i rizične grupe stanovništva.

U preporuci koju je u nedelju objavilo tamošnje Ministarstvo zdravlja, navedeno je da je cilj novog programa povećanje nivoa antitela među imunološki ugroženim građanima, uključujući pacijente sa karcinomom, primaocima transplantirane jetre i drugih čiji organizam ima oslabljenu zaštitu, prenosi Washington Post. Ministarstvo još nije donelo odluku o davanju treće doze opštoj odrasloj populaciji.

Foto: Tanjug/AP

Uprkos tome što je Izrael zemlja sa najvišom stopom vakcinacije u svetu, u poslednjih mesec dana došlo je do ekspanzivnog rasta novih slučajeva infekcije, uglavnom zbog veoma zarazne delta varijante korona virusa. Izraelsko Ministarstvo zdravlja objavilo je prošle nedelje da je efikasnost vakcine Pfizer opala na 64 odsto protiv svih infekcija Covid-19, sa 95 odsto u maju, prenosi Axios.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus kritikovao je praksu davanja pojačanih doza u zemljama sa visokim standardom, dok se mnoge zemlje sa niskim primanima bore za pristup prvim dozama.

Tedros Adhanom Gebrejesus
Foto: Tanjug/AP

„Trenutno donosimo svesne odluke da ne zaštitimo one kojima je to najpotrebnije. Trenutno nam podaci govore da vakcinacija nudi dugotrajni imunitet protiv teških i smrtonosnih“ ishoda zaraze Covid-19, rekao je Tedros. Prema njegovim rečima, prioritet sada mora biti vakcinacija onih koji nisu dobili nikakve doze i zaštitu.

Pfizer je objavio rezultate studije o podsticajnim injekcijama, otkrivši da je treća doza bila pet do 10 puta efikasnija u neutralisanju virusa od dve doze zbog „primećenog pada efikasnosti protiv simptomatskih bolesti tokom vremena“.

  • Tina

    13.7.2021 #1 Author

    Mora da se vakcina i ispita negde

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...