Unapređenje oblasti javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije

Tri društveno angažovana projekta podržana sa 10 miliona dinara

SrbijaVesti

28.5.2021 17:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tri društveno angažovana projekta podržana sa 10 miliona dinara Tri društveno angažovana projekta podržana sa 10 miliona dinara
Inicijatorima tri društveno angažovana projekta, kompanija A1 je u okviru programa „Svet kakav želiš“ danas uručila nagrade ukupne vrednosti od 10 miliona dinara, za... Tri društveno angažovana projekta podržana sa 10 miliona dinara

Inicijatorima tri društveno angažovana projekta, kompanija A1 je u okviru programa „Svet kakav želiš“ danas uručila nagrade ukupne vrednosti od 10 miliona dinara, za realizaciju ideja koje će doprineti unapređenju oblasti javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije.

Ubedljivo prvo mesto, sa više od 57.000 glasova je osvojila ideja „Bolji vazduh građanima“ Internet društva Srbije, o proizvodnji „low cost“ uređaja za merenje kvaliteta vazduha pod imenom – „Klimerko“.

„Smislili smo uređaj ‘Klimerko’, koji bi omogućio da ga svaki građanin stavi u dvorište ili na terasu, i šalje informacije na našu platformu. Ideja je da građani Srbije budu pravovremeno informisani o pravom nivou koncentracije i zagađenosti vazduha“, izjavila je Željka Milošević iz udruženja, prilikom uručenja osvojenih pet miliona dinara za prvoplasirane.

Ona je objasnila da tehnologija može da reši deo problema, a to je demokratizacija podataka. Osvojen novac će iskoristiti za unapređivanje uređaja, ali i instaliranje određenog broja mernih stanica u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, regionima koji nemaju dovoljno kapaciteta za to.

Centar za mame (CZM) se fokusirao na mentalno zdravlje majki u našem društvu, i osmislio projekat podrške – „Mama, kako si?“, koji je za drugo mesto poneo tri miliona dinara za kreiranje besplatne SOS linije za psihološku podršku, koja bi trebalo da počne sa radnom na jesen.

Foto: A1 Srbija

„Naša istraživanja pokazuju, posebno u poslednje vreme pandemije i u kriznim situacijama, da dve trećine mama nemaju kome da se obrate za pomoć. One se osećaju veoma opterećeno i da su očekivanja od njih prevelika“, izjavila je Jelena Bratić iz CZM.

Prema njenim rečima, pokretanjem SOS telefonske linije, ovaj projekat će stvoriti bezbedno i poverljivo mesto, gde će svaka majka moći da se obrati, kaže šta je muči i dobije ohrabrenje.

„Budi data driven“ fondacije Petlja je treća ideja koja je osvojila dva miliona dinara, za edukaciju u vezi sa interpretacijom i vizuelizacijom podataka.

„Napravićemo kurs koji će svima omogućiti da besplatno uče obradu podataka pomoću nekih programerskih alata“, istakao je Lazar Bojičić iz Fondacije.

Užu selekciju projekata obavio je stručni žiri, a oni će uz dodatnu podršku i mentorstvo biti sprovedeni do kraja godine.

„U ime kompanije A1 Srbija zahvaljujem našim sjajnim entuzijastima što su pokazali da promene kreću od pojedinaca koji ne čekaju bolju budućnost, već je sami stvaraju“, izjavila je Ana Boroš Todić, ekspert za komunikacije u kompaniji A1 Srbija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...