TRI PUTA MANJI POREZ NA SVA MOTORNA VOZILA U SLOVENIJI Određene kategorije u potpunosti oslobođene nameta

AutomobiliLifestylePoreziPreduzetnikRegionVesti

20.11.2020 08:19 Autor: Julijana Vincan 2

TRI PUTA MANJI POREZ NA SVA MOTORNA VOZILA U SLOVENIJI Određene kategorije u potpunosti oslobođene nameta TRI PUTA MANJI POREZ NA SVA MOTORNA VOZILA U SLOVENIJI Određene kategorije u potpunosti oslobođene nameta
Porez na motorna vozila u Sloveniji radikalno se smanjuje prema zakonu koji je predložila Vlada te zemlje, a ukida se i dodatni porez na... TRI PUTA MANJI POREZ NA SVA MOTORNA VOZILA U SLOVENIJI Određene kategorije u potpunosti oslobođene nameta

Porez na motorna vozila u Sloveniji radikalno se smanjuje prema zakonu koji je predložila Vlada te zemlje, a ukida se i dodatni porez na luksuzna vozila zapremine motora iznad 2,5 litre.

„Prosečan porez na vozila, koji sada iznosi oko 460 evra, smanjiće se na oko 160 evra. Tako se tri puta smanjuje poresko opterećenje koje je do sada bilo previsoko. Običan automobil je potrošna roba i potreba“, izjavio je ministar finansija Andrej Šircelj.

Luksuzno vozilo
Foto: Pixabay.com

Procenjuje se da će nakon stupanja na snagu novog zakona početkom 2021. godine, godišnji prihod države po tom osnovu, koji je do sada iznosio 45 miliona, smanjiti na 16 miliona.

„Sada je osnova za određivanje poreza prodajna cena, a ubuduće će osnovni kriterijum za poresku stopu biti ekološka komponenta – emisije štetnih gasova, odnosno emisijski standard s obzirom na vrstu goriva“, istakao je Šircelj.

Dodao je da će električna vozila biti oslobođena poreza, i naglasio da na taj način Slovenija kreće stopama onih država koje i poreskom politikom potvrđuju svoju brigu za okolinu.

Plaćanja poreza na motorna vozila biće oslobođeni i oldtajmeri, automobili za sport kao i interventna vozila.

Porez neće plaćati ni porodice s troje ili više dece prilikom kupovine automobila jednom u tri godine, a neće se plaćati porez ni za vozila kojima se koriste osobe sa invaliditetom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...