TRŽIŠTE KAPITALA POD UTICAJEM PREDSEDNIČKE DEBATE U SAD Dolar ojačao, pad indeksa na evropskim berzama

EUSvetVesti

29.9.2020 14:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

TRŽIŠTE KAPITALA POD UTICAJEM PREDSEDNIČKE DEBATE U SAD Dolar ojačao, pad indeksa na evropskim berzama TRŽIŠTE KAPITALA POD UTICAJEM PREDSEDNIČKE DEBATE U SAD Dolar ojačao, pad indeksa na evropskim berzama
Prva javna debata američkih predsedničkih kandidata, zakazana za utorak, odrazila se i na tržište kapitala. Zbog duela Donalda Trampa i Džoa Bajdena i u... TRŽIŠTE KAPITALA POD UTICAJEM PREDSEDNIČKE DEBATE U SAD Dolar ojačao, pad indeksa na evropskim berzama

Prva javna debata američkih predsedničkih kandidata, zakazana za utorak, odrazila se i na tržište kapitala. Zbog duela Donalda Trampa i Džoa Bajdena i u iščekivanju odluke o novom ekonomskom paketu podsticaja u SAD, vrednom 2,2 hiljade milijardi dolara, investitori su, kako ocenjuju analitičari, postali oprezni.

Akcije na evropskim berzama zabeležile su pad u utorak, poništivši oporavak sa prethodne trgovinske sesije.

Panevropski indeks STOXX 600 pao je za 0,5 odsto, nakon što je u ponedeljak, 29. septembra zabeležio najveći rast na dnevnom nivou u poslednja tri meseca, javila je, kako prenosi Tanjug, agencija Rojters.

Akcije banaka izgubile su deo dobitaka od 5,6 procenata zabeleženih prethodnog dana, a pale su i akcije osiguravača i proizvođača automobila za skoro jedan odsto, nakon izveštaja da je broj žrtava pandemije Covid-19 premašio cifru od milion ljudi.

Naznake o napretku u pregovorima o novom američkom paketu pomoći za ublažavanje posledica pandemije u SAD, koji su u ponedeljak predložile Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa, kao i sučeljavanje aktuelnog predsednika i republikanskog kandidata Trampa sa Bajdenom u Klivlendu, odrazili su se i na vrednost dolara.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Američki dolar ojačao je u utorak na međunarodnim tržištima u odnosu na šest najznačajnijih svetskih valuta. Indeks dolara iznosio je 94,265 bodova, tačnije dobio je 0,1 odsto na vrednosti u odnosu na ponedeljak.

I evra je ojačao za 0,1 odsto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1.167 dolara, kao i britanska funta za 0,2 procenta i to na 1.285 dolara, dok je jen prema dolaru ostao je gotovo nepromenjen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...