Monetarna politika ove zemlje izaziva kritike i zbunjenost ekonomista

Turska centralna banka opet smanjila ključnu kamatnu stopu

SvetVesti

21.10.2022 08:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska centralna banka opet smanjila ključnu kamatnu stopu Turska centralna banka opet smanjila ključnu kamatnu stopu
Turska centralna banka smanjila je u četvrtak ključnu kamatnu stopu za još 150 baznih poena treći mesec zaredom, sa 12 na 10,5 odsto, uprkos... Turska centralna banka opet smanjila ključnu kamatnu stopu

Turska centralna banka smanjila je u četvrtak ključnu kamatnu stopu za još 150 baznih poena treći mesec zaredom, sa 12 na 10,5 odsto, uprkos inflaciji koja je premašila 83 procenta.

Tržišni analitičari su očekivali smanjenje od 100 baznih poena, pa je potez centralne banke ipak uspeo da iznenadi mnoge, uprkos sve većim smanjenjima kamatnih stopa u Turskoj, prenosi CNBC.

Rast potrošačkih cena u ovoj zemlji koja broji 84 miliona stanovnika dostigao je u septembru nov 24-godišnji maksimum od 83,45 odsto, a mnogi građani Turske kažu da su se cene osnovnih dobara u nekim slučajevima više nego utrostručile u proteklih 12 meseci.

Monetarna politika zemlje, koju vodi turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan), zasnovana je na težnji za privrednim rastom i izvoznom konkurencijom, a ne na smirivanju inflacije.

Erdogan otvoreno zastupa neortodoksno uverenje da povećanje kamatnih stopa podstiče inflaciju, a ne obrnuto, ocenjujući da su visoke kamate „majka svakog zla“.

Ova politika izaziva kritike i zbunjenost ekonomista i ima glavnu ulogu u dramatičnom slabljenju turske valute, lire, koja je ove godine izgubila oko 28 odsto svoje vrednosti u odnosu na dolar. Na međugodišnjem nivou lira je pala za 50 odsto, dok se deficit tekućeg računa Turske smanjio u avgustu zahvaljući prihodima od turizma. A prema podacima Goldman Sachs i dalje iznosi 3,1 milijardu dolara.

Nakon saopštenja centralne banke dotakla je najniži nivo svih vremena od 18,615 za dolar.

„Lira je i dalje slaba, realni prinosi su veštački niski, inflacija je porasla, a tekući račun ostaje u deficitu. To je dovelo do toga da međunarodni investitori napuste tržište obveznica u lokalnoj valuti u Turskoj u poslednjih godinu dana”, napisao je u četvrtak Danijel Vud (Daniel Wood), portfolio menadžer u William Blair Investment Management.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...