Banke sve opreznije zbog američkih sekundarnih sankcija

Turska, UAE i Kina odlažu plaćanja ruske nafte

BankeSvetVesti

27.3.2024 12:43 Autor: Vladimir Jokanović 0

Turska, UAE i Kina odlažu plaćanja ruske nafte Turska, UAE i Kina odlažu plaćanja ruske nafte
Ruske naftne kompanije suočavaju se sa kašnjenjem u plaćanju sirove nafte i goriva, navodi više nezavisnih izvora upoznatih sa situacijom. Banke u Kini, Turskoj... Turska, UAE i Kina odlažu plaćanja ruske nafte

Ruske naftne kompanije suočavaju se sa kašnjenjem u plaćanju sirove nafte i goriva, navodi više nezavisnih izvora upoznatih sa situacijom. Banke u Kini, Turskoj i UAE postaju opreznije, kako se ne bi našle na meti sekundarnih američkih sankcija.

Kašnjenja mogu da potraju nekoliko meseci, navode izvori agencije Reuters, prenosi Komersant. Prema osam bankarskih i trgovačkih izvora, banke u UAE, Kini i Turskoj počele su da traže od svojih klijenata da daju pismena uveravanja da nijedno lice ili entitet sa američke SND liste nije uključeno u transakcije i da nije korisnik uplate.

First Abu Dhabi Bank i Dubai Islamic Bank blokirale su nekoliko računa u vezi sa trgovinom ruskom robom. Banka Mashreq iz UAE, turske banke Ziraat i Vakifbank, kao i kineske ICBC i Bank of China i dalje obrađuju uplate, ali su potrebne nedelje ili meseci za obradu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da postoje problemi sa plaćanjima, odgovarajući na komentar da su banke u Kini usporile plaćanja. „Naravno, nastavlja se pritisak bez presedana iz SAD i EU na Kinu. To stvara određene probleme, ali ne može biti prepreka daljem razvoju naših trgovinsko-ekonomskih odnosa“, rekao je Peskov.

Komersant je ranije saznao da najveći kupac morskih pošiljki ruske nafte, Indija, već dva meseca ne kupuje rusku „espo“ naftu premijum kvaliteta, koja se isporučuje iz luke Kozmino. Ranije su isporuke druge premijum marke nafte „sokola“ naglo smanjene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...